Vasile Dîncu, despre posibilitatea unui atac nuclear din partea Rusiei: Apropierea este îngrijorătoare
Declarația lui Vasile Dîncu a fost făcută în ziua de marți, 1 martie, într-o intervenție la Digi24. Ministrul a explicat că o amenințare nucleară reprezintă „o formă de autodistrugere pentru orice lider”.
„O ameninţare de acest nivel, cu zona nucleară, înseamnă un eşec pentru Vladimir Putin. Este nivelul la care nu se acţionează, acela este ultimul nivel. Este o formă de autodistrugere pentru orice lider. Asta înseamnă un eşec al operaţiunii, să încerci să sperii lumea cu o asemenea ameninţare. Este aberant. Cred că această construcţie strategică a zonei nucleare nu are un singur buton. Cred că are mai multe şi nu poate să se întâmple prin voinţa uni singur om. Credem că există încă raţionalitate şi în Federaţia Rusă”, a transmis ministrul Apărării la Digi24.
Apropierea de România este îngrijorătoare
De asemenea, Vasile Dîncu subliniat că apropierea de România este îngrijorătoare, însă autoritățile se pregătesc pentru „ce este mai rău”.
„Sigur că apropierea de teritoriul României nu poate decât să ne îngrijoreze şi din punct de vedere militar, dar nu există niciun element, am discutat şi în şedinţa CSAT, care să arate că este pus în pericol teritoriul României. Ne pregătim şi pentru ce este mai rău, este adevărat, dar este total improbabil un conflict între NATO şi Federaţia Rusă. Nu credem că există chiar atâta iraţionalitate prin care să se declanşeze un al treilea Război Mondial. Ne pregătim pentru orice situaţie, dar cetăţenii României nu au de ce să se teamă”, a explicat ministrul.
Anterior, ministrul Apărării Naţionale a declarat că este sceptic şi nu crede într-o finalitate a negocierilor ruso-ucrainene, cel puţin în viitorul imediat.
„În ultima postare a preşedintelui Zelenski se pare că s-a acceptat ideea ca să se facă această negociere undeva la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, în zona neutră. Deci, ar putea să înceapă aceste negocieri, probabil că vor fi la nivel de prim-adjuncţi ai Ministerului Afacerilor Externe, şi nu credem că vor avea o finalitate. Cred că ruşii folosesc asta pentru a-şi arăta mai degrabă deschiderea spre dialog, pe care nu o au deloc, şi următoarea raţiune pentru care pot să spun acest lucru: niciodată (…) nu va accepta o forţă politico-militară să înceapă negocierile atunci când nu se află într-o poziţie avantajoasă, câştigătoare. Or, din ceea ce se vede până acum, Vladimir Putin a eşuat în proiectul lui de blitzkrieg, acela de a elimina, anula practic Ucraina şi Armata ucraineană în 48 de ore sau în 24, cum şi-au propus”, a afirmat Vasile Dîncu.