Având în vedere incertitudinea tot mai mare cu privire la revenirea Iranului la negocierile privind acordul nuclear din 2015 (JCPOA), pe fondul unui blocaj cu Statele Unite, forțele israeliene și-au intensificat în ultimele luni eforturile de a pregăti o amenințare militară credibilă împotriva instalațiilor nucleare ale Teheranului, dezvăluie publicația Times of Israel.
După semnarea JCPOA în 2015, Israelul a pus problema unei lovituri militare asupra programului nuclear iranian, permițând armatei să-și investească resursele în alte domenii. Dar, după abrogarea de către SUA a Acordului nuclear, în 2018, și încălcările ulterioare de către Iran ale prevederilor documentului, problema a revenit în atenția statului evreu, care consideră că deținerea de către regimul de la Teheran a unei bombe nucleare reprezintă o amenințare la adresa sa.
Miliarde de șekeli pentru planul israelian de atac
La începutul acestui an, șeful Statului major al Armatei israeliene, Aviv Kohavi, a anunțat că a ordonat armatei să înceapă să elaboreze noi planuri de atac, iar săptămâna trecută guvernul ar fi alocat miliarde de șekeli pentru a face aceste planuri viabile, subliniază Times of Israel.
În discursul rostit luna trecută la Adunarea Generală a ONU, prim-ministrul Naftali Bennett a declarat că „programul nuclear al Iranului a ajuns într-un moment de cotitură, la fel și toleranța noastră. Cuvintele nu vor opri centrifugele Nu vom permite Iranului să dobândească o armă nucleară”.
Preşedintele Biden anunţa recent că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, dar numai dacă vor fi impuse şi clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a acestui stat. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear doar dacă Statele Unite vor anula sancţiunile.
Ce a aflat presa israeliană despre operațiunea împotriva Iranului
Times of Israel a aflat că unele aspecte ale planului privind un atac al IDF, care este încă în faza de „proiect”, ar putea fi finalizate în cel mai scurt timp, în timp ce alte detalii ar dura mai mult de un an pentru a fi pe deplin aplicabile.
Pregătirea pentru un posibil atac a devenit o prioritate pentru Forțele Aeriene Israeliene, iar efectuarea pregătirilor necesare a necesitat modificări ale programelor de antrenament. Pe lângă faptul că trebuie să găsească modalități de a lovi instalațiile nucleare iraniene, aflate în subteran, Forțele Aeriene Israeliene vor trebui să se ocupe și de apărarea aeriană a Teheranului, tot mai sofisticată. Forțele aeriene vor trebui, de asemenea, să se pregătească și de posibile represalii din partea Iranului și a aliaților săi din întreaga regiune.
Atacuri puse pe seama Mossad-ului și a CIA
În aprilie, Iranul a acuzat Israelul că a sabotat unul dintre complexele sale nucleare. Programul nuclear iranian a fost în repetate rânduri ținta presupuselor atacuri din ultimul deceniu, atribuite de Teheran serviciilor de informații israeliene sau americane. De asemenea, patru oameni de știință iranieni care aveau legătură cu programul atomic al Republicii Islamice au fost uciși și un al cincilea rănit, în atacurile comise între anii 2010 și 2012, în plină tensiune din cauza problemei nucleare iraniene. Teheranul a acuzat de fiecare dată CIA și Mossad-ul că se află în spatele acestor asasinate.