Putin a decis „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși pentru războiul din Ucraina și a avertizat că, dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată, Kremlinul „va folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul rus. Nu este o cacealma.”
Putin, dublat de Medvedev
Afirmațiile sale fost interpretate aproape de toată lumea ca o amenințare clară, și anume că Putin este dispus să folosească armele nucleare pentru a escalada războiul, după seria de succese ucrainene, scrie CNBC.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reluat mesajul privind folosirea armelor nucleare, avertizând că orice arme din arsenalul Rusiei ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor ruse, inclusiv arme nucleare strategice.
Încep referendumurile privind anexarea la Rusia în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie
Anunțul Kremlinului conincide cu momentul în care liderii regionali pro-ruși din zonele din sudul și estul Ucrainei au decis să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. Aceste „referendumuri” vor avea loc în regiunile controlate de Rusia, Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni.
Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, invocându-se motive de securitate.
Analiștii politici spun că Moscova ar putea considera apoi acțiunea militară ucraineană împotriva acestor patru zone drept una atac împotriva Rusiei.
„Cetăţenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independenţa şi libertatea vor fi asigurate, subliniez din nou, cu toate mijloacele de care dispunem”, a spus Putin.
Amenințările lui Putin cresc riscul escaladării unui conflict nuclear
Putin a făcut aluzie la armamentul nuclear în diferite momente din timpul conflictului cu Ucraina. Cu toate acestea, există îndoieli în rândul liderilor occidentali cu privire la posibilitatea ca Moscova să recurgă la arme de distrugere în masă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat presei germane că nu crede că lumea îi va permite lui Putin să folosească arme nucleare.
Beatrice Fihn, director executiv al Campaniei internaționale pentru interzicerea armelor nucleare, a declarat pentru CNBC că amenințările „incredibil de periculoase și iresponsabile” ale lui Putin cresc semnificativ riscul escaladării unui conflict nuclear.
Patru condiții în care Rusia ar putea lansa arme nucleare
În 2020, Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federației Ruse privind Descurajarea Nucleară”. Documentul prevede că Federația Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare. Aici sunt stipulate cele 4 condiții în care Rusia ar putea lansa arme nucleare.
În cazul primirii unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi, în cazul folosirii armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi, în caz de atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear sau „în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol”.