O pandemie poate schimba echilibrul puterilor, limitând sau sporind influența pe care o națiune o are asupra întregii organizații globale. Și până şi medicamentele ajung să joace un rol în ceea ce pare să semene cu un „război” pentru perioada post-Sars-Cov2, transmite Il Giornale.
Mișcarea lui Trump
Nu știm câte cutii din acest medicament sunt disponibile în alte ţări. După toate probabilitățile, vorbim despre un număr foarte mic. SUA au achiziționat o cantitate de remdesivir care poate acoperi nevoile medicale şi sanitare pentru următoarele trei luni. Ceea ce poate fi un semn al faptului că pandemia din State este departe de a fi o problemă rezolvată. Însă raționamentul făcut de administrația lui Donald Trump înainte de a achiziţiona stocurile – cele care ar putea fi destinate și altora – este centrat pe dominația scenei economice: dacă vor să evite să-şi piardă supremaţia, SUA trebuie să găsească mai întâi soluția. Știrea privind cumpărarea medicamentului a fost publicată în The Guardian.
În ultimele luni, au existat multe întrebări cu privire la medicamentul care ar putea fi util împotriva Sars-Cov2. De la clorochină la heparină, la Tocilizumab și alte soluții identificate: unele experimente sunt încă în curs de desfășurare. Remdesivir a apărut pe scena publică mai mult sau mai puțin în aprilie. Însă laboratoarele, în special cele din SUA, se gândeau de mult timp la acest remediu.
Valoarea geopolitică a remdesivir
Este un antiviral care a fost deja folosit pentru a lupta împotriva virusului Sars, virus care apoi a dispărut, după ce a produs efecte dramatice, însă statistic mai mici decât fenomenul pandemic în curs. Remdesivir a fost utilizat însă şi împotriva altor tipuri de virusuri care sunt foarte contagioase și periculoase pentru oameni (ebola mai ales). Pe scurt, există speranța că remdesivir ar putea fi celebrul „leac” pe care știința și politica îl caută de când cadrul epidemiologic a certificat gravitatea situației. Însă şi geopolitica a jucat un rol important în alegerea făcută de Trump și de oamenii săi. Dacă remdesivir s-ar dovedi a fi cel mai eficient medicament (în parte este deja așa), Statele Unite ar fi atunci în măsură să gestioneze distribuția medicamentului în alte state, păstrându-şi în același timp sfera de influență intactă.
Nu s-ar întâmpla la fel, de exemplu, în cazul în care o altă națiune, eventual China, ar reuși să producă înainte un vaccin capabil să garanteze anticorpi o perioadă lungă de timp (lucru despre care se dicută mult și în lumea științifică, deoarece există dubii asupra faptului că anticorpii împotriva Sars-Cov2 ar putea fi definitivi). Este posibil ca Trump să se fi gândit și la acest lucru, având în vedere alegerile prezidențiale din noiembrie și climatul diplomatic care a fost deja creat și care va fi alimentat şi mai mult în vederea votului. De la „războiul” taxelor vamale, s-a trecut la cursa pentru a permite lumii să iasă din coşmarul coronavirusului. În final, există nevoile și drepturile americanilor (cei care sunt chemați să voteze în noiembrie), care vor putea astfel să profite de un fel de bandă preferențială pentru a avea acces la un medicament care foarte probabil va deveni o temă centrală în următoarele luni. Ce se va întâmpla dacă restul globului are nevoie de medicamente în următoarele trei luni? Va trebui să-l întrebăm pe președintele Statelor Unite.
Războiul pentru vaccin
Remdesivir este doar o componentă a unui coș potențial mare, dar care încă trebuie descoperit. Principalul test este vaccinul, pentru care China și Statele Unite se iau la întrecere în ceea ce privește viteza. Este posibil ca primul vaccin să fie produs în altă parte (nici în China, nici în State), dar dacă Marea Britanie ar fi de exemplu prima care ar trece linia de sosire, atunci Statele Unite ar putea să respire ușurate. Pe scurt, din punct de vedere geopolitic, magnatul speră ca Republica Chineză să nu i-o ia înainte. Iar China pare să fi făcut mai mult de câțiva pași într-o direcție pozitivă. Mai marii lumii sunt, așadar, în competiţie. Citând cuvintele dr. Marco Cannavicci pentru InsideOver, s-ar spune că „… ceea ce știm, lăsând la o parte teoriile, este că există o competiţie între Rusia, China și Statele Unite pentru a exploata acest virus în scopuri economice: afectând bursele, valoarea monedelor şi economia. Pentru că politicianul, acolo unde vede spații pentru a putea interveni, o face. Iar în acest caz, spaţiul a fost deja creat”.