Rusia a strâns peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, potrivit estimărilor SUA, stârnind temeri din partea oficialilor de informații occidentali și ucraineni că o invazie ar putea fi iminentă.

Ucraina poate fi atacată din trei direcții

Pe măsură ce se fac încă eforturi diplomatice frenetice pentru a preveni războiul, analiștii avertizează că armata Rusiei reprezintă o amenințare imediată pentru Ucraina.

Dar dacă ar avea loc o invazie, nu este clar de unde ar începe aceasta. Rusia a creat puncte de presiune pe trei părți ale graniței cu Ucraina – în Crimeea la sud, în partea rusă a graniței celor două țări și în Belarus la nord.

Iată cele trei fronturi pe care le urmăresc Ucraina și Occidentul și mișcările recente ale Rusiei detectate în fiecare dintre ele, potrivit CNN.

Estul Ucrainei

Cea mai mare atenție a fost acordată regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, unde forțele ucrainene și separatiștii susținuți de ruși sunt în conflict încă din 2014.

Cea mai importantă presupunere a celor care urmăresc mișcările rusești este că Moscova ar putea stimula puterea militară pe care o deține deja în regiune, făcând astfel din estul Ucrainei cea mai ușoară poziție din care să lanseze o invazie.

Imaginile din satelit obținute de CNN arată că o bază mare de la Yelnya, care deținea tancuri rusești, artilerie și alte blindaje, a fost în mare parte golită, echipamentul fiind aparent mutat mult mai aproape de frontieră în ultimele zile.

Belarus

Îngrijorările au crescut și cu privire la acumularea vastă de trupe rusești în Belarus, o țară strâns aliată cu Moscova, care ar putea oferi o altă cale de intrare în Ucraina.

Rusia și Belarus au început joi 10 zile de exerciții militare comune, a căror dimensiune și calendar au stârnit temeri în Occident.

Desfășurarea de forțe rusești în Belarus este considerată a fi cea mai mare de la Războiul Rece, fiind vorba despre „30.000 de soldați, forțe de operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă inclusiv SU-35, rachete Iskander cu capacitate dublă și sisteme de apărare aeriană S-400”, potrivit declarațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, din 3 februarie.

Crimeea

Peninsula anexată de Rusia în 2014 ar oferi un teren natural pentru orice nouă operațiune, dar nu este clar dacă Moscova va încerca să lanseze un atac asupra Ucrainei din Crimeea.

O mare desfășurare de trupe și echipamente a fost observată aici, fiind evaluată la peste 550 de corturi de trupe și sute de vehicule, care au ajuns la nord de capitala Crimeei, Simferopol.

Apoi, o nouă desfășurare de trupe a fost identificată pentru prima dată joi în apropierea orașului Slavne de pe coasta de nord-vest a Crimeei, inclusiv vehicule blindate.

Aceste noi desfășurări au fost observate în aceeași zi în care mai multe nave de război rusești au ajuns la Sevastopol, principalul port al Crimeei. Ministerul rus al Apărării a postat joi imagini cu șase nave amfibie mari în acest port.