Maşinile, bicicletele şi chiar căruţele care circulă pe drumurile României vor fi monitorizate în cadrul recensământul traficului autovehiculelor care circulă pe teritoriul ţării. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va demara luni, 12 aprilie, ora 8.00, recensământul traficului autovehiculelor care circulă pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate. Monitorizarea se va încheia la 13 noiembrie 2010, ora 20:00. Datele vo
Maşinile, bicicletele şi chiar căruţele care circulă pe drumurile României vor fi monitorizate în cadrul recensământul traficului autovehiculelor care circulă pe teritoriul ţării.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va demara luni, 12 aprilie, ora 8.00, recensământul traficului autovehiculelor care circulă pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate. Monitorizarea se va încheia la 13 noiembrie 2010, ora 20:00.
Datele vor fi prelucrate iar concluziile vor fi făcute publice în primul trimestru al anului 2011.
„Avem 943 de posturi de înregistrare pe drumurile naţionale, 2.202 pe drumurile judeţene şi 184 pe drumurile comunale. Acţiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat de presă al CNADN.
Înregistrările de trafic se vor desfăşura după un calendar prestabilit, care va monitoriza fiecare zi din săptămână, în diferite perioade considerate de vârf din punct de vedere al traficului.
Acţiunea este organizată pe toate drumurile naţionale de CNADNR, iar de monitorizarea maşinilor care circulă pe drumurile judeţene şi comunale se ocupă autorităţile locale.
Prioritatea este stabilirea punctelor fierbinţi din trafic
Scopul recensămîntului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, asa-numitele puncte fierbinţi, precum şi creionarea componenţei traficului, de marfă sau de persoane, care circulă pe reţeaua de drumuri publice. Înregistrarea manuală a maşinilor, bicicletelor şi motocicletelor se efectuează periodic, o data la 5 ani.
Înregistrarea circulaţiei pe reţeaua de drumuri publice se realizează folosind o metodă combinată: manual şi automat. Înregistrările automate de circulaţie au caracter permanent şi se efectuează folosind contori de trafic de tip totalizator, înregistrator şi clasificator care acoperă circa 55% din reţeaua de drumuri naţionale.
Înregistrările manuale se execută o dată la 5 ani, pe baza unui plan de sondaj care acoperă reţeaua de drumuri publice interurbane prin posturi de înregistrare a circulaţiei.
În „luna de foc”, august, se vor face şi anchete origine-destinaţie
În cadrul înregistrărilor de circulaţie, vehiculele vor fi încadrate în 11 categorii. De la biciclete, motociclete fără ataş, microbuze, camioane, tractoare, autobuze până la căruţe.
„Monitorizarea manuală de circulaţie se efectuează în toate posturile de înregistrare, în zece zile pe tot parcursul anului, în fiecare zi din săptămână pentru lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie), o zi cu trafic mediu din luna de vârf (miercuri – luna august) şi două zile de weekend cu trafic maxim în luna august. Tot în luna de foc, august, se vor desfăşura şi anchete origine-destinaţie”, se arată în document.
Colectarea electronică a datelor se face de către CESTRIN, care le va prelucra şi organiza statistic. Toate aceste date vor fi baza alcătuirii modelului naţional de transport atât la nivel naţional cât şi la nivel de dezvoltare regională.