Mai multe țări din Europa încep să ia în plan o relaxare a restricțiilor de circulație impuse de pandemia de coronavirus. Autoritățile atrag în același timp atenția că este mult prea devreme ca cetățenii să devină relaxați cu privire la pericolele la care se pot expune.
Deși pandemia de coronavirus este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt, mai multe state europene iau deja în considerare relaxarea restricțiilor impuse pentru populație.
În Germania, Franța, Austria, până și în Italia, cea mai afectată țară de noul coronavirus, se vorbește în prezent despre datele la care s-ar putea relaxa restricțiile de circulație.
Astfel, pe fondul celui mai mic număr de decese zilnic înregistrate într-o zi, premierul italian Giuseppe Conte a declarat că autoritățile urmăresc indicatorii Comitetului Ştiinţific, pentru a stabili care sunt cele mai bune măsuri de luat.
El a precizat însă că Italia a fost prima ţară care s-a confruntat cu urgenţa, deci, dacă numărul de decese înregistrate zilnic va continua să scadă, autoritățile se gândesc la o repornire a activității, printr-un plan sanitar al Guvernului.
Obiectivul: revenirea la normal
Totuși, italienii su fost avertizați că revenirea la viața normală ”nu se va petrece mâine”. Temându-se de o relaxare a comportamentului odată cu vremea frumoasă şi vacanţa de Paşte, autoritățile italiene au atenționat că deocamdată nu trebuie lăsată garda jos împotriva virusului.
În consecință, Italia rămâne oprită cel puțin până pe data de 13 aprilie. Dar obiectivul este o revenire la normal, imediat ce este posibil, au anunțat oficialitățile italiene, fără să înainteze însă o dată.
De precizat că duminică numărul deceselor înregistrate în Peninsulă a fost de 525, cel mai mic din ultimele două săptămâni.
Și la Paris, guvernul Franței evaluează diverse scenarii privind relaxarea restricțiilor de circulație implementate pentru contracararea epidemiei de coronavirus.
Restricții de circulație prelungite
”Vedem alte situații în țările în care epidemia a izbucnit mai devreme decât la noi, sunt adresate numeroase întrebări asupra modului de organizare nu doar a ieșirii din starea de blocare a deplasărilor, dar și în etapa de după eliminarea restricțiilor”, a afirmat Sibeth Ndiaye, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.
Guvernul ”nu poate spune acum în ce moment se va încheia criza”, a adăugat el, arătând că este ”puțin prea devreme” să fie organizată o ieșire din criză.
Restricțiile stricte privind deplasările au fost extinse până cel puțin pe 15 aprilie, dar autoritățile au semnalat că restricțiile ar putea fi prelungite.
În Austria, în schimb, Guvernul a anunțat că va începe să relaxeze treptat restricțiile de circulație începând cu 14 aprilie. Iar Germania plănuiește măsuri similare în a doua jumătate a lunii aprilie.
Austriecii trebuie să ”mențină disciplina”
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că magazinele mici se vor redeschide pe 14 aprilie, urmate de restul unităților comerciale pe 1 mai. Restaurantele se vor redeschide la jumătatea lunii mai. Adunările publice vor rămâne însă în continuare interzise, până la sfârșitul lunii iunie.
Austriecii au fost însă avertizați ”să mențină cea mai mare disciplină”.
Berlinul a anunțat măsuri similare din a doua jumătate a lunii aprilie și se pregătește relaxarea restricțiilor de circulație începând cu 19 aprilie. Cetățenii vor trebui însă să poarte măști, iar adunările publice vor fi limitate.
În România, autoritățile au vorbit despre o posibilă relaxare a măsurilor drastice împotriva epidemiei de coronavirus începând abia cu a doua jumătate a lunii mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va prelungi starea de urgență cu încă 30 de zile, perioadă în care nici nu se poate pune problema unei abordări mai relaxate a situației.
”Nu este momentul să ne relaxăm”
”În comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa de mare cum a fost în țări precum Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi am luat din timp măsuri foarte ferme.
Nu este însă momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm măsurile. Toți specialiștii spun că dacă respectăm indicațiile este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii precum cele din țările menționate.
Nu suntem încă la vârful epidemiei. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.
Autoritățile de la București mențin în continuare ridicat gradul de alertă în condițiile în care în perioada vacanței de Paște se așteaptă un val masiv de români care se vor întoarce în țară chiar din cele mai afectate regiuni ale Europei, marcate pe hartă ca fiind zone roșii al pandemiei de coronavirus.
Iar vârful pandemiei va fi atins abia după Sărbătorile de Paște, estimează autoritățile.