Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat că în ianuarie 2024 se va finaliza procesul de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Vamale Române și a ministerului.
Ministrul a declarat că nu mai putem tolera întreaga stare de dezordine și evaziune fiscală, fapt vizibil cu ochiul liber, dar confirmat și de studiile efectuate la nivelul Uniunii Europene.
Începe reorganizarea ANAF
Marcel Boloș a anunțat că reorganizarea ANAF, a Ministerului de Finanțe și a Autorității Vamale Române se va finaliza în luna ianuarie. A subliniat că aceste reorganizări vor include componente instituționale importante, menționând că Ministerul Finanțelor nu este exonerat și va fi supus schimbărilor.
De asemenea, a specificat că vor fi elaborate programe pentru dezvoltarea infrastructurii specifice și a bazei materiale, precum și pentru îmbunătățirea competențelor personalului. El a adăugat că inspecțiile fiscale, vitale pentru statul român, nu ar trebui să se desfășoare în condiții nesatisfăcătoare, promițând să detalieze mai târziu aceste aspecte. Boloș a subliniat intenția de a aduce calitate și competență în activitățile de inspecție fiscală și anti-fraudă fiscală.
Cu privire la reorganizarea Inspectoratului de Combatere a Fraudelor Fiscale, el a menționat că vor fi prezentate detalii ulterior, subliniind importanța acestei structuri în lupta împotriva activităților economice ilegale. Ministru a subliniat că nu mai poate fi tolerată situația de dezordine și evaziune fiscală, susținând că aceasta este evidentă atât pentru ei cât și pentru studiile efectuate la nivelul Uniunii Europene. Aceste declarații au fost făcute de Marcel Boloș în cadrul unei conferințe de presă desfășurate sâmbătă.
”Vă anunţ că reorganizarea ANAF-ului, a Ministerului de Finanţe şi a Autorităţii Vamale Române se va încheia în cursul lunii ianuarie şi, unu: vor avea componente de reorganizare instituţională, foarte important, inclusiv Ministerul Finanţelor, să nu credeţi că este scutit de acest lucru şi cocoloşit. De asemenea, doi: vor avea programe pentru dezvoltarea bazei materiale şi a infrastructurii specifice. Şi trei: componenta de investiţii în calificarea resurselor umane.
Nu mai putem tolera ca inspecţiile fiscale, atât de importante pentru statul român, să se deruleze în condiţii nu spun de care, la vremea potrivită le voi preciza. Vrem să aducem calitate şi competenţă în aceste activităţi de inspecţie fiscală, anti-fraudă fiscală. La momentul reorganizării Inspecţiei anti-fraudă fiscală vom prezenta detaliile, este o structură extrem de importantă pentru statul român care să fie angajată în combaterea activităţilor economice ilicite. Nu mai putem tolera toată această stare de dezordine şi evaziune fiscală, în care nu noi spunem, se vede cu ochiul liber, dar studiile făcute la nivelul Uniunii Europene ne arată acest lucru”, a afirmat Marcel Boloş, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a subliniat că aceste instituții de importanță majoră pentru statul român necesită consolidarea capacității lor instituționale, astfel încât să poată îndeplini eficient sarcina crucială pe care o au în beneficiul României, și nu trebuie să fie supuse criticii severe, ci să beneficieze de sprijin și îmbunătățire.