Este prima dată în istorie când carnea ajunsă pe masa clienților nu provine de la un animal sacrificat, potrivit Fortune.
Este vorba de carne autentică de pui, nu înlocuitor, dar care a fost cultivată din celule, într-o cuvă numită bioreactor. Carnea de pui cultivată a fost aprobată, fiind considerată bună pentru consumul uman, de Agenția pentru Alimentație din Singapore.
Este o premieră. E prima dată când un organism de reglementare a autorizat carne care nu provine de la animale pentru consumul uman.
Dispare carnea ce provine de la animale?
„Revoluția cărnii cultivate” este numită și „tranziția proteinelor”, iar susținătorii ei sunt încrezători că acest lucru se va întâmpla mult mai repede decît ne imaginăm. De altfe, adepții cărnii cultivate spune că am putea fi ultima generație care ucice animale pentru a le mânca.
Firma Eat Just a strâns 170 de milioane de dolari pentru o fabrică mai mare din Singapore, unde produce carne pentru piața asiatică. Nu este singura, în ultimi ani aproximativ 20 de companii care dezvoltă carne cultivată în laborator și proteine pe bază de plante s-au înființat în Singapore. Astfel, țara a devenit rapid cel mai important centru de tehnologie alimentară din Asia. Cu timpul, această insulă mică, fără animale și aproape fără niciun teren agricol, poate deveni un producător de carne.
Pentru industria alimentară din Singapore, acest lucru e mană cerească. În prezent, țara importă mai mult de 90% din alimente, fiind dependentă de agricultura străină.
Ce e carnea de cultură
Singapore este prima țară din lume care a dezvoltat un cadru de reglementare pentru a aduce pe piață carnea de cultură.
Majoritatea celulelor cultivate în laborator sunt hrănite cu o substanță numită Ser Bovin Fetal (FBS). Acest lichid bogat în nutrienți este extras din vițeii avortați. Utilizată pe scară largă în industria biotehnologiei, producerea este bine reglementată în întreaga lume, iar costul său este astronomic: 500 de mililitri se ridică de obicei la 500 de dolari.
Andrew Ive, CEO Big Idea Ventures, consideră că pentru a produce carne cultivată la scară comercială, industria are nevoie de o alternativă de aproximativ 50 de ori mai ieftină.
Mai mult, o industrie bazată pe fabricarea cărnii fără a fi nevoie de sacrificarea animalelor are nevoie de o opțiune care nu derivă din abator. Există și alte opțiuni sintetice, dar niciuna nu a fost încă certificată pentru utilizare comercială în industria alimentară.
Chiar dacă Singapore nu va reuși să-și producă 30% din propria hrană până în 2030, efortul ar trebui să aducă alte beneficii economice.
„Guvernul vede spațiul proteic alternativ ca unul în care poate intra pe piață și poate exporta tehnologia”, susține Adrien Beauvisage, președintele Buhler pentru Asia de Sud-Est. El spune că tendința care se observă tot mai mult este „un amestec de carne cultivată și proteine pe bază de plante”.
Sursa foto: chefsmandala.com