Ce spune ministrul Educației

Înainte de începerea simulării examenului de Bacalaureat, programată să înceapă luni, Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis un mesaj duminică către elevi. În mesajul său, Deca le-a urat elevilor succes și i-a îndemnat să profite de oportunitatea de a se familiariza cu atmosfera examenului.

”Cei mai mari dintre elevii noştri încep, de mâine, probele scrise ale simulării examenului naţional de bacalaureat. Succes, dragii mei! Am încredere că veţi folosi acest moment pentru a vă familiariza cu atmosfera examenului din vară, precum şi pentru a vă îmbunătăţi rezultatele”, a scris, duminică, pe Facebook, Ligia Deca.

Ministrul Educației a subliniat că procesul de digitalizare a evaluării se extinde și în cadrul probelor scrise ale simulării examenului de Bacalaureat. Acestea debutează luni în peste 1.300 de unități de învățământ.

”După încheierea evaluării acestor probe, vom folosi feedbackul colegilor noştri din teritoriu pentru a optimiza platforma de evaluare, înaintea examenelor naţionale”, a mai transmis Deca.

Marți este stabilită desfășurarea probei scrise obligatorii a profilului, în timp ce miercuri este rezervată proba scrisă la alegere a profilului sau specializării.

Bacalaureat
Sursă: Dreamstime

Cum se va desfășura simularea examenului de Bacalaureat

Elevii din comunitățile minoritare vor susține proba scrisă de Limba și Literatura Maternă pe data de 7 martie.

Comunicarea rezultatelor este programată pentru data de 15 martie.

La ora 9:00, încep probele, în fiecare sală fiind distribuite subiectele.

Elevilor li se permite accesul în săli până la ora 8:30.

Timpul acordat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de trei ore, începând din momentul distribuirii subiectelor fiecărui elev.

La prima probă susținută, elevilor li se vor distribui coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, acestea fiind semnate ca primite. Ulterior, rezultatele obținute vor fi accesibile folosind aceste coduri.

Subiectele sunt elaborate conform conținuturilor și competențelor asociate, conform programelor.

Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise ale simulării examenelor naționale din acest an sunt publicate zilnic la ora 15:00.

Scopul simulării este să familiarizeze elevii cu rigorile unui examen real și să optimizeze rezultatele acestora la finalul studiilor liceale.

Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat, prin utilizarea codurilor individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților.

Rezultatele simulării sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din această vară.

Rezultatele obținute în simulare nu sunt contestabile și nu se trec în catalog. Totuși, în situații excepționale în care este necesară înregistrarea notelor în catalog, acest lucru se poate face pe baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.