Începe testarea elevilor în școlile din România! Se întâmplă de joi. Care este procedura și ce trebuie să știe părinții?
Începând din 2 decembrie, va fi utilizat un test pe bază de salivă iar testarea se va face în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea unui cadrul medical, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. Testarea periodică se va face în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, respectiv luni și dar, înaintea orelor de curs.
Amintim că la mijlocul lunii noiembrie a fost transmis de către autorități un set de instrucțiuni menit să-i ajute pe profesori și părinți în efectuarea testării. La momentul respectiv a fost transmis și un formular de exprimare a consimțământului de către părinți sau tutori legali pentru administrarea testelor în școli.
„Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli”, explica în momentul respectiv Sorin Cîmpeanu.
Cum sunt utilizate testele de salivă?
Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au realizat un ghid video, format din trei clipuri de câteva minute, în care arată cum se utilizează testele de salivă pentru depistarea COVID. Amintim că videoclipurile respective pot fi vizualizate la finalul articolului.
În primul clip, postat pe rețelele sociale, Alexandru Rafila explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste. În al doilea clip apare Sorin Cîmpeanu, care arată cum se utilizează un test de salivă, afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut. În al treilea videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.