„Jocurile de război” au indicat că SUA ar putea să piardă peste 900 de avioane de luptă – aproximativ jumătate din flota de avioane de luptă – și mai multe nave de război, arată cel mai recet raport. Simulările neoficiale sunt organizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un grup de reflecție de securitate și politică externă cu sediul la Washington.
Jocurile de război se vor desfășura până în luna septembrie, generali în retragere, amirali și foști oficiali ai Pentagonului participând la această confruntare, ipotetică, cu China în cazul unei intervenții a Beijingului în Taiwan.
CSIS a detaliat câteva dintre constatările acestor scenarii. În cadrul sesiunilor, generali și ofițeri de Marină în retragere din SUA și foști oficiali ai Pentagonului se confruntă, ca niște jucători de șah, cu analiști CSIS. Aceștia mută forțele reprezentate sub forma unor cutii albastre și roșii și a unor mici pătrate din lemn, pe hărți ale Pacificului de Vest și ale Taiwanului. Rezultatele finale vor fi făcute publice în decembrie, relatează AmericanmilitaryNews.
Scenarii fără arme nucleare
Detaliile de bază ale jocului de război imaginează o Chină care va decide să forțeze reunificarea cu Taiwanul, insulă pe care Beijing-ul o consideră parte a teritoriului chinez. Părțile reprezentate în scenariu folosesc armele și capacitățile actuale sau cele pe care le pot avea până în 2026, nu și armele nucleare.
Rachetele chineze au reușit să scufunde mare parte din flota americană și japoneză și au distrus sute de avioane
Se presupune, de asemenea, că Japonia va acorda armatei americane acces extins pentru a-i folosi teritoriul ca bază de operațiuni, dar că statul nipon nu va fi implicat direct decât dacă este atacat. În 18 din cele 22 de jocuri de război create până acum, rachetele chineze au reușit să scufunde mare parte din flota americană și japoneză și au distrus „sute de avioane la sol”, potrivit lui Mark Cancian, consilier principal la CSIS.
„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale aliate lovesc flota amfibie și de suprafață chineză, scufundând aproximativ 150 de nave”, susține expertul. El nu a precizat câte nave de război americane ar fi pierdute în aceste cazuri.
SUA ar pierde peste 900 de avioane de lupt într-un conflict de patru săptămâni
„Pentru a înțelege amploarea pierderilor, în ultima noastră versiune a jocului de război, Statele Unite ar pierde peste 900 de avioane de luptă/atac într-un conflict de patru săptămâni”, a declarat el pentru Bloomberg News.
„Asta înseamnă aproximativ jumătate din inventarul Marinei și al Forțelor Aeriene”, a subliniat Cancian. Unul din motivul pierderilor mari ale SUA ar fi că americanii nu pot doborî apărarea Chinei fără să se apropie mai întâi și să se expună pericolelor.
Colonel în retragere din Marins SUA, fost angajat al Oficiului de Management și Buget (OMB) în timpul administrației președintelui Obama, Cancian susține că scenariile au arătat că America ar putea, totuși, să provoace pierderi mari Chinei, în ciuda pierderilor pe care armata SUA le va suferi.
Nu am creat scenariile cele mai pesimiste, în care China ar putea cuceri întreaga insulă
„Pentru taiwanezi, rachetele antinavă sunt importante, navele de suprafață și avioanele mai puțin. Navele de suprafață „supraviețuiesc cu greu atâta timp cât chinezii au la dispoziție rachete cu rază lungă de acțiune”, a spus Cancian.
Explicând costul ridicat al unei victorii asupra forțelor de invazie chineze, Cancian a avertizat: „Nu am creat și scenariile cele mai pesimiste, în care China ar putea cuceri întreaga insulă”.
Jocurile de război ale SUA vin într-un moment în care Beijingul cere insistent „reunificarea” Chinei cu Taiwanul și avertizează asupra unui potențial sprijin american pentru Taiwan. De curând, forțele Armatei Populare Chineze de Eliberare (PLA) au lansat jocuri de război în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita controversată a șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pe insulă.