Putin e pe cale să provoace o nouă baie de sânge. Ce urmărește acum liderul de la Kremlin
Membri ai Armatei Naționale Siriene (SNA) au declarat că Moscova s-a retras din mai multe zone din nord-vestul Siriei, lângă granița cu Turcia, inclusiv de la Tal Rifaat, unde Ankara a anunțat că va desfășura o operațiune militară pentru a combate forțele americane care îi sprijină pe kurzi.
Armata Națională Siriană, o coaliție de grupări rebele, susținută de Turcia, ar urma să participe la operațiunea plănuită de Ankara, a afirmat Yusuf Hammoud, fost purtător de cuvânt al SNA. Acesta spune că Rusia și-a redus prezența în zonele din jurul orașului Alep și al Tal Rifaat, iar astfel va fi mai ușor pentru Turcia să câștige acest război, relatează The Daily Beast.
Riscul unei confruntări directe între Turcia, stat NATO, și grupările aliate cu Rusia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat recent că țara sa va desfășura o operațiune militară în orașele din nord-vestul Tal Rifaat și Manbij, lângă granița cu Turcia, pentru a crea o „zonă sigură” în care peste un milion de refugiați sirieni s-ar putea întoarce.
Tensiunile dintre refugiații sirieni și localnicii din Turcia au crescut, punând presiune uriașă asupra lui Erdogan, a cărui popularitate este în scădere, pe fondul unei crize economice.
Dacă va exista o încercare de a ocupa aceste zone, există riscul unei confruntări directe între Turcia, stat membru NATO, și grupările aliate cu Rusia.
Pe lângă implicarea într-un conflict cu mai multe grupări armate, o astfel de incursiune a Turciei ar povoca un dezastru umanitar, ducând la moartea sau strămutarea celor care au trecut deja, în ultimii 11 ani, printr-un război civil sângeros în Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că ofensiva Turciei din 2019 împotriva forțelor kurde, din nord-estul Siriei, a dus la strămutarea a peste 150.000 de persoane.
„Nu vom intra peste ei dintr-o dată, într-o noapte!”
Erdogan nu a menționat când va declanșa ofensiva. „După cum am mai spus, nu vom intra peste ei, dintr-o dată, într-o noapte. Dar trebuie să o facem”, afirma Erdogan la sfârșitul lunii mai.
În cadrul Operaţiunii ”Peace Spring” din 2019, Turcia a capturat o fâşie lungă de 120 de km de-a lungul frontierei din nord-estul Siriei, ocupată de milițiile kurde YPG, considerată organizaţie teroristă, cu legături cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Turcia, SUA și UE consideră PKK organizație teroristă.
Ankara a efectuat patru incursiuni în Siria, inclusiv împotriva YPG. Dar prezența Turciei în Siria a pus Ankara în dezacord atât cu aliații săi NATO, cât și cu președintele rus Vladimir Putin, care îl sprijină pe președintele sirian Bashar al-Assad.
Turcia servește azi mai mult decât oricînd intereselor Rusiei
Dacă Rusia va accepta acum, în mod tacit, o incursiune turcească în zonele pe care ea sau aliații săi le controlează, acest lucru ar putea fi considerat un semn că războiul dus de Moscova în Ucraina a epuizat armata rusă, care nu-și mai poate impune interesele în Siria.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila operațiune a Turciei, apreciind că o astfel de acțiune ar submina stabilitatea regională și ar pune în pericol trupele americane și lupta împotriva ISIS. La rândul său, trimisul Moscovei în Siria a declarat că Rusia a încercat să convingă Turcia să nu continue operațiunea militară, a informat agenția Tass.
Dar analistul Kerim Has, specializat în relațiile turco-ruse, susține că Rusia ar putea da Turciei undă verde pentru a lansa o ofensivă, în ciuda afirmațiilor publice. Has crede că războiul din Ucraina a făcut Moscova mai dependentă de Turcia, țară NATO care nu a impus sancțiuni și care ar putea servi intereselor Kremlinului prin amânarea aderării Suediei și Finlandei la alianța militară.