În plină campanie de vaccinare anti-COVID a populației de pe întreg globul, acum se au în vedere și animalele. O importantă țară a luat decizia. Un cercetător important a anunțat deja că s-au pregătit aproximativ o jumătate de milion de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru a vaccina toate animalele de două ori.
Se trece la vaccinarea animalelor împotriva COVID. Este vorba de Finlanda. Această țară va începe să îşi vaccineze toate exemplarele de nurci din crescătorii, a anunţat autoritatea alimentară finlandeză, potrivit AFP. Crescătorii de nurci vor fi nevoiţi să vaccineze toate exemplarele împotriva COVID-19, după ce autorităţile finlandeze au acordat o autorizaţie temporară pentru un vaccin experimental, conform sursei citate.
Utilizarea condiţionată a acestui ser poate fi autorizată în timpul pandemiei în care nu este disponibil niciun alt vaccin şi ″se acordă până la sfârşitul lunii decembrie, când solicitantul va trebui să furnizeze date noi”, a declarat Liisa Kaartinen, inspector-şef al acestei autorităţi, care controlează activităţile veterinare.
“Am pregătit aproximativ o jumătate de milion de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru a vaccina toate animalele de două ori”, a declarat Jussi Peura, director de cercetare la Asociaţia Finlandeză a Crescătorilor de Nurci.
Vaccinul, primul care va primi aprobare în Uniunea Europeană
Ținând cont că aceste studii clinice nu s-au încheiat, vaccinul nu poate fi distribuit comercial şi trebuie utilizat doar în conformitate cu proceduri stricte în cele 1.000 de ferme de nurci din Finlanda pentru a controla şi combate răspândirea virusului. Trebuie subliniat că numai Finlanda a acordat undă verde pentru administrarea vaccinului la populaţia de nurci. Până în prezent, nu au fost identificate noi cazuri de coronavirus în rândul nurcilor.
Asociaţia crescătorilor din Finlanda consideră că vaccinul său va fi primul care va primi aprobare în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, Rusia a anunţat în luna martie a acestui an că a dezvoltat primul ser anti-COVID care poate fi administrat animalelor. Potrivit studiilor, nurca este singurul animal considerat până acum capabil să transmită virusul SARS-CoV-2 la oameni.
Danemarca, ţara considerată ca fiind cel mai mare exportator de blănuri de nurcă, şi-a redus considerabil distribuirea blănurilor după ce o tulpină mutantă a virusului a început să afecteze fermele de nurci, obligând guvernul să ordone sacrificarea a circa 15 milioane de animale.
Sursă foto: Dreamstime