Ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, a fost întrebat despre administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-covid în România.
Potrivit acestuia, în prezent încă se fac studii cu privire la administrarea celei de-a patra doze din acest ser, adăugând că nu știe câte țări au început o astfel de campanie de imunizare.
Referitor la situația din România, ministrul susține că momentan este prea devreme pentru a discuta despre așa ceva, în contextul în care sunt foarte puține persoane care s-au vaccinat cu trei doze.
Când se va administra a patra doză de vaccin în România
„Nu ştiu dacă au început foarte multe state (vaccinarea cu a patra doză de ser anti-COVID – n.r.), deocamdată sunt studii. Nu cred că este momentul să discutăm în România despre a patra doză, în măsura în care doar un sfert dintre cei care au făcut două doze au făcut-o şi pe a treia, deci haideţi să terminăm întâi pe a treia şi după aia discutăm şi de a patra”, a afirmat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
Menționăm faptul că în luna februarie a acestui an, Comisia germană a vaccinării STIKO a recomandatvaccinarea cu a doua doză ”booster” împotriva COVID-19 a persoanelor deosebit de vulnerabile, la trei luni după prima doză ”booster”, şi a personalului din sectorul sănătăţii aflat în contact direct cu bolnavi de COVID-19, la şase luni de la vaccinarea cu primul ”booster”.
Pe lângă doza patru de vaccin anti-covid, Rafila a vorbit și despre situația din spitale. Acesta susține că în prezent se lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă privind activitatea unităţilor sanitare.
Rafila, despre situația spitalelor din România
Astfel, odată intrată în vigoare, spitalele vor putea să consulte toate tipurile de pacienți, existând doar o zonă pentru cei infectați cu noul coronavirus. Totodată, Rafila a mai vorbit și despre modul în care va fi făcută finanțarea.
„Este o ordonanţă de urgenţă în momentul de faţă în procedură de avizare, urmată ulterior de alte acte normative pe care le va elabora Ministerul Sănătăţii, toate aceste spitale vor putea să consulte toate tipurile de pacienţi, sigur, va exista o zonă pentru pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dar ideea noastră este ca măcar până la 30 septembrie să putem să revenim la activitate normală.
Din cauza asta vom asigura finanţare în mod similar la nivelul cheltuielilor efectuate până la 30 septembrie, după care se va trece la finanţarea clasică, să spunem, care se referă la serviciile pe fiecare tip de… deci lăsăm o perioadă de şase luni, ca să poată să existe o reluare a activităţii, graduală”, a mai adăugat acesta.