Platforma permite deja programarea persoanelor interesate, după ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a finalizat implementarea noilor funcționalități și optimizările necesare. Prima zi de vaccinare a treia doză este 28 septembrie 2021, anunță CNCAV.

Condiții de vaccinare pentru doza trei

Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut şase luni (180 de zile) de la schema completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).

Pași pentru programare în platformă pentru doza a III-a, potrivit CNCAV

1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;

2. Selectați secțiunea „Beneficiari”: a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”; b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea

4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

S-a descoperit un nou efect al vaccinului

Protecția împotriva severității bolii și a decesului este obiectivul principal al vaccinurilor anti-COVID. Dar cercetătorii susțin că au descoperit că persoanele care se vaccinează au și altceva de câștigat, potrivit Jerusalem Post.

Recent, au apărut studii care indică mai multe beneficii ale acestui vaccin, iar unul este surprinzător. Persoanele vaccinate pot simți o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS One.

Cercetătorii au monitorizat și urmărit participanții care au primit prima doză din oricare dintre cele trei vaccinuri (Johnson & Johnson, Moderna sau Pfizer).

Au descoperit că cei care au fost vaccinați au mai puține șanse de avea simptome ușoare până la moderate ale depresiei, comparativ cu cei nevaccinați