Semnal de alarmă la nivel național. După câteva luni de la relaxarea restricțiilor, pandemia de coronavirus s-ar putea reîntoarce în forță în România.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Octavian Jurma anunță că valul șase al pandemiei poate să înceapă în orice moment.  El a subliniat faptul că lumea s-a concentrat pe alte aspecte precum taxele și inflația, în loc să acorde o atenție mai mare și pandemiei de coronavirus.

Jurma susține că numărul testelor a scăzut semnificativ, în timp ce numărul internărilor copiilor continuă să crească de la un moment la altul, însă nimeni nu vorbește despre aceste lucruri.

„Nu doar taxele şi inflația cresc în România ci şi pandemia de COVID-19. Nivelul de competență al pandemiei este de altfel în contrast izbitor cu nivelul de incompetenta la care a ajuns statul în România.

În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preș recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%.

Nu avem încă raportul VOC dar e mai mult ca sigur ca ponderea BA4/5 a crescut proporțional în secvențierile de săptămâna trecută. Din păcate indicatorul pe care îl urmăresc cu cea mai mare atenție, cel al internărilor în rândul copiilor, a crescut şi mai dramatic cu 62.5%. Mai râu, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI”, scrie Jurma pe Facebook.

Tulpina BA4/5 afectează mai mult copiii

Octavian Jurma susține că și statisticile conformă faptul că tulpina BA4/5 este mai virulentă decât BA1/2  și afectează mai mult copiii, adăugând că ei sunt și cei care vor plăti pentru inconștientă adulților.

Jurma a vorbit și despre școlile din România, care nu sunt deloc pregătite pentru ce va urma de la toamnă. În același timp, acesta precizează că și numărul infectărilor în rândul adulților continuă să crească constant pentru cea de a treia săptămână.

„Iată ca avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată ca ca BA4/5 este mai virulentă decât BA1/2 şi a suspiciunii ca afectează mai mult copiii decât variantele precedente. O să tot repet pana ne intra bine în cap: copiii plătesc prețul pentru indiferenta si inconștiența adulților. Școlile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamna. Negarea problemei nu rezolva problema.

Așa cum anticipam săptămâna trecută, internările în rândul adulților au început de asemenea să crească. Acesta este un indicator tardiv, care urmărește curba infectărilor la 2 săptămâni. Suntem în 3-a săptămâna consecutiva de creștere accelerata a numărului de cazuri şi avem astfel confirmarea unui trend clar conturat care poate însemna debutul unui nou val epidemic”, adaugă Jurma.

Valul șase, cel mai complicat val al pandemiei de până acum

Octavian Jurma susține că valul șase al pandemiei ar putea fi cel mai complicat val de până acum, având în vedere apariția tulpinei Omicron, dar și Delta.

În același timp, medicul preconizează o creștere a numărului de infectări, în timp ce vaccinarea stagnează. De asemenea, o situație extrem de dificilă se anunță și în spitalele din România, susține acesta.

„Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de până acum. Încă nu am reușit să îmi actualizez algoritmul de prognoza dar numărul de cazuri va fi probabil între Delta şi Omicron. Numărul de infectări va fi foarte mare pentru ca imunitatea fata de BA4/5 după infectarea cu versiunile precedente este aproape zero iar cea după vaccinare scade spre 50%.

Probabil ca acum confirmam deja de 2x mai puține cazuri decât în valurile precedente. Ceata informațională este aproape la fel de mare în valul 6 cum a fost când am intrat în valul 1, însă atunci înaintăm cu maxim de prudenta si acum apăsam la maxim pe accelerația negării.

Prognoza impactului în spitale este mult mai dificil de făcut pentru ca pentru prima data vaccinarea devine o necunoscuta”, a mai spus Jurma.

Adevărul despre varianta BA4/5

Octavian Jurma a vorbit și despre varianta BA4/5, care este aproape imună la vaccinare, dar și la infectare. În același timp, acesta amintește și de faptul că din ce în ce mai mulți români au uitat de vaccinul anti-covid, iar autoritățile au refuzat să adopte certificatul verde încă de anul trecut.

În acest sens, medicul se așteaptă ca valul șase al pandemiei de coronavirus să aibă un impact puternic asupra spitalelor.

„Se pare ca varianta BA4/5 reușește să coboare sub radarul imunității dobândite anterior şi să exploateze un fenomen numit „păcatul original antigenic” („original antigenic sin”), în care vaccinarea după infectare își pierde o mare parte din efect (nu mai adaugă nimic nou) faţă de aceasta versiune.

Cu atât mai gravă este in acest context abandonarea campaniei de vaccinare si refuzul adoptării certificatului verde în vara anului 2021.

Prin urmare nu știm cât de mare va fi impactul valului 6 în spitale, dar realist ne putem aștepta să fie in cel mai fericit caz la nivelul valului 5-Omicron şi in cel mai rău caz la nivelul valului 4-Delta, probabil mai apropiat de valul 5-BA1/2 decât de 4-Delta având în vedere ca majoritatea populației este deja fie vaccinată, fie trecută de 2x prin boala, fie prin ambele”, adaugă Jurma.

Octavian Jurma, despre restricțiile care trebuie impuse de autorități

Octavian Jurma susține că cel mai probabil autoritățile nu vor lua nicio măsură în ceea ce privește limitarea infectărilor și vor continua să trateze noul coronavirus precum o gripă.

Totodată, el a mai subliniat faptul actuala criză economică, dar politică ar putea face valul șase al pandemiei unul devastator.

„Singurul lucru predictibil este ca autoritățile nu vor lua nici o măsură de limitare a infectărilor şi vor lua în braţe mantra negaţionistă „este doar o gripă”. Subliniez ca să fie clar: nu vor fi restricții de nici un fel, nici măcar masca (care nu e o restricție) în valul 6.

Sentimentul de neputința în fata crizei multidimensionale produse prin cumularea valului 6 cu criza economică şi politica este aproape total.

Suntem acum într-un nou film rezultat din încrucișarea scenariilor „Idiocracy” şi Don’t look up”. Ar fi amuzant dacă nu ne-ar baga copiii în spital şi nu ar amenință viaţa şi sănătatea a milioane de romani”, mai scrie Octavian Jurma pe Facebook.