Piaţa de la Bucureşti nu a re­u­şit nici săptămână trecută să aducă vreo bucurie investitorilor, performanţele indicilor fiind printre cele mai slabe comparativ cu cele din pieţele externe.

Indicele BET a încheiat luna ianuarie cu o scădere de 22%, faţă de o depreciere de 24% în ianuarie 2008, iar SIF-urile au pierdut 23% comparativ cu 22% în perioada similară a anului trecut. În cei 11 ani de la lansare, indicele BET a încheiat doar în ultimii doi ani prima lună cu scădere. Indicii au stabilit, în ultima săptămână noi niveluri minime pentru ultimii cinci ani. BET-FI, după ce a marcat la finalul lunii octombrie un minim de 9.519 puncte pentru perioada scursă de la jumătatea anului 2004, a atins vineri 9.535 puncte, salvarea de la un nou minim venind de la publicarea din piaţa americană a produsului naţional brut, cu rezultate mai bune decât aşteptările analiştilor.

De la începutul anului, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de companiile din domeniul petrolier şi, parţial, de cele din sectorul de îngrăşăminte şi medicamente. Azomureş şi Rompetrol Rafinare au fost vedetele, cu creşteri ale cursului cotaţiilor de 45%, respectiv 30%. La polul opus avem sectorul financiar, în special companiile bancare. Banca Carpatica a pierdut doar în ianuarie aproape jumătate din valoare, iar acţiunile Băncii Române pentru Dezvoltare şi ale Băncii Transilvania au scăzut cu aproape 30%. În sectorul SIF-urilor, deprecieri de peste 26% au înregistrat în prima lună a anului SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia.

Într-un raport publicat la jumătatea săptămânii trecute, analiştii de la Bespoke Investment Group au prezentat performanţele burselor de acţiuni, fiind luate în calcul 84 de pieţe naţionale. În categoria indicilor care se află la valori peste cele de la finalul anului trecut se aflau doar 19 ţări, în vreme ce 65 de indici erau pe teritoriu negativ. China se află pe a doua poziţie din top, cu un câştig de 9,3%, iar la polul opus avem 17 ţări cu scăderi de peste zece procente, incluzând aici şi două dintre membrele G7, Germania şi Japonia. România, cu o scădere de 18,67%, se află pe locul patru în topul pieţelor cu cele mai mari deprecieri, fiind situată între Pakistan (-17,9%) şi Nigeria (-25,89%).

Dacă mai avem în vedere că într-un top similar de la nivelul anului 2008 piaţa de la Bucureşti se afla între primele şase după scădere (-70,7%), observăm cum sentimentul investitorilor oscilează violent de la o extremă la alta, luând în considerare ultimii ani de tranzacţionare. Cu evoluţii determinate în cea mai mare parte de pieţele externe şi cu o lichiditate a tranzacţiilor foarte redusă, este dificil să mai prezinţi avantajele investiţiei în acţiunile listate la bursa de la Bucureşti. Investitorii importanţi vor prefera companiile listate în pie­ţele externe, companii care se tran­zacţionează la indicatori greu de crezut în urmă cu un an sau doi şi unde pericolul de a deveni investitor captiv nu este similar celui din România.

144-25189-30bursa05.jpg