Începutul anului școlar. În ce condiții poate fi suspendată prezența fizică a elevilor în noul an școlar 2020-2021
Activităţile didactice care impun prezenţa fizică a copiilor la școală pot fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea Consiliului de Administraţie al școlii respective, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Educației. O măsură similară poate fi luată și în cadrul facultăților, la propunerea Senatului universitar.
Activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ pot fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Şcolar şi al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, prevede un proiect postat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, consultat de Agerpres.
Începutul anului școlar. În ce condiții poate fi suspendată prezența fizică a elevilor în noul an școlar 2020-2021
Potrivit sursei citate, pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior pot fi de asemenea suspendate prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării.
„Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) al Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se pot desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ”, mai prevede proiectul.
Începutul noului an școlar, pus sub semnul întrebării
Conform unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, există riscul ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de la 1 septembrie.
„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice.
Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, este transmis în comunicatul FSLI.
Începutul anului școlar. În ce condiții poate fi suspendată prezența fizică a elevilor în noul an școlar 2020-2021