Începutul secolului XXI, marcat de tot mai multe epidemii. Variola maimuței completează o listă deja lungă

Termenul de virusuri emergente este folosit în mai multe situații. În primul rând, acesta este utilizat când o boală infecțioasă este nouă. Totuși, face referire și la situațiile când agentul infecțios se modifică, devine mai transmisibil sau periculos, sau când boala infecțioasă se răspândește cu rapiditate în noi zone.

Astfel, Agence France-Presse (AFP) notează că începutul secolului XXI a fost marcat de următoarele virusuri: COVID-19, MERS, SARS, EBOLA, Marburg, Zika, Chikungunya şi Denga.

COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019

Cauzată de un nou coronavirus (SARS-CoV-2), maladia COVID-19 a apărut la sfârşitul anului 2019 în China înainte de a se răspândi în lumea întreagă, provocând peste 6,2 milioane de decese potrivit unui bilanţ publicat la sfârşitul lunii mai 2022 de universitatea americană Johns Hopkins.

Această pandemie, care a suscitat o mobilizare mondială fără precedent şi dezvoltarea rapidă a mai multor vaccinuri, ar fi provocat în total moartea a 14,9 milioane de persoane în 2020 şi 2021, arată informațiile înregistrate de OMS.

MERS a fost detectat pentru prima oară în 2012

Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a fost detectat pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită și este o boală respiratorie virală cauzată de un nou coronavirus, transmis de cămile.

Maladia se transmite cu dificultate de la om la om, dar provoacă moartea unei treimi din cazurile infectate, fiind raportate până în prezent 850 de victime în total, arată un bilanţ publicat de OMS în septembrie 2019.

SARS a apărut în 2002 în sudul Chinei

La rândul său, virusul care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) este tot un nou coronavirus și a apărut în 2002 în sudul Chinei, transmis de lilieci la oameni prin intermediul zibetei, un mic mamifer sălbatic vândut în acea perioadă în pieţele chineze pentru carnea sa.

SARS, care provoacă pneumonii acute uneori mortale, are o rată de mortalitate de 9,5% şi a afectat în final aproximativ 30 de ţări, făcând în total 774 de victime, în principal în China.