Pe parcursul ședinței valutare de azi, euro s-a tranzacționat în cea mai mare parte în scădere accentuată, sub pragul de 1,30 dolari, minimul sesiunii fiind 1,2873 dolari, extrem de aproape de minimul acestui an atins în ianuarie, de 1,2858 dolari, potrivit DailyFX.
O cădere sub acest nivel de suport stabilit în ianuarie 2011 ar putea conduce euro către un potențial canal descendent spre niveluri de 1,2800 dolari și apoi chiar spre 1,2500 dolari. După ce a spart suport după suport, acum nivelul de 1,3065 dolari a devenit rezistență pe termen scurt.
Va fi sau nu va fi?
Dacă ar fi să se alcătuiască o listă cu cele mai importante întrebări care se profilează cu privire la criza financiară din Europa, aceasta ar include:
Vor exista situații de incapacitate de plată (defaulturi n.r.)?
Va fi secesiune?
Se va descurca moneda europeană?
Va fi recesiune profundă?
În timp ce foarte mulți se ceartă pe toate aceste puncte, Dick Bove, analist pe piețe financiare la Rchdale Securities este înclinat să răspundă cu “da” la toate cele de mai sus.
“Știm că Grecia și Portugalia nu-și pot plăti datoriile. Și știm că economiile acestor țări nu pot recupera decât dacă ar avea o monedă mai slabă decât este euro în prezent”, spune Bove.
Totodată, în timp ce foarte mulți au adoptat o poziție d eobservator în această poveste care ține de doi ani, Bove a schițat un plan în mai mulți pași de dizolvare a monedei europene în următoarele câteva luni.
“Deci, întrebarea este cum ajungem de aici în punctul în care aceste țări pot să se deprecieze și să intre în incapacitate de plată?”, se întreabă el retoric. Bove detaliază o situație în care 5-6 țări din sud ar părăsi zona euro, ceea ce ar necesita crearea unei monede “pseudo euro”, în timp ce aceste țări s-ar stabiliza și ar reintroduce monedele lor originale – drachma, escudos etc.
Dacă acest lucru se va întâmpla, Bove vede “națiunile puternice” (Germania Și Franța) trecând ele prin procesul dureros pe plan intern de stabilizare/naționalizare a băncilor, generat de deprecieri pe fondul creditelor neplătite care vor atrage nevoi uriașe de recapitalizare.
Adăugând aceste probleme la probleme existente deja în țările slabe și puternice deopotrivă, vom vedea o recesiune dureroasă și prelungită în Europa, spune el.