Veşti proaste privind revenirea economică la nivelul Uniunii Europene!

Creşterea economică la nivelul UE şi al zonei euro, mai slabă decât estimările iniţiale

Joi, 10 februarie, Comisia Europeană a anunţat că prognozele de creştere economică pentru 2022 în cazul zonei euro şi a Uniunii Europene au fost revizuite în jos.

Motivul: începutul de an a fost mai slab decât se aştepta iniţial, se arată în noul set de previziuni publicat astăzi.

Mai exact, economia Uniunii Europene ar urma să crească cu 4,0% în 2022 şi cu 2,8% în 2023.

În zona euro se anticipează o creştere cu 4,0% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 2,7%, în 2023.

Reamintim că economia Uniunii Europene a înregistrat o creştere semnificativă în 2021, de 5,3%, iar în toamna anului trecut, Comisia Europeană considera că zona euro, dar şi UE pe ansamblu, vor înregistra o creştere economică de 4,3% în 2022.

După relansarea robustă a activităţii economice, care a început în primăvara lui 2021 şi a continuat cu aceeaşi intensitate până la începutul toamnei, se estimează că ritmul de creştere în UE a încetinit la 0,4% în ultimul trimestru al anului 2021, de la 2,2% în trimestrul anterior, se arată în raportul Comisiei Europene.

Paolo Gentiloni: Incertitudinea şi riscurile rămân ridicate

Deşi în previziunile economice din toamna anului 2021 se preconiza deja o încetinire a creşterii economice, după ce economia UE a eliminat decalajul faţă de nivelul anterior pandemiei în trimestrul al treilea din 2021, aceasta a fost mai accentuată decât se preconizase, dat fiind că s-au intensificat provocările: în special, creşterea bruscă a infecţiilor cu COVID-19, preţurile ridicate la energie şi perturbările în aprovizionare, potrivit Agerpres.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie: “În această iarnă, numeroase provocări şi-au pus amprenta pe economia Europei: răspândirea rapidă a Omicron, o nouă creştere a inflaţiei ca urmare a măririi preţurilor la energie şi perturbările persistente ale lanţului de aprovizionare.

Având în vedere că aceste provocări vor dispărea treptat, se estimează că ritmul de creştere economică se va accelera din nou în această primăvară.

Presiunile asupra preţurilor vor rămâne probabil puternice până în vară, după care se estimează că inflaţia va scădea pe măsură ce creşterea preţurilor la energie se va tempera, iar blocajele în aprovizionare se vor diminua. Cu toate acestea, incertitudinea şi riscurile rămân ridicate.”

Veste teribilă: preţurile la energie nu vor scădea prea curând!

Pandemia de COVID-19 va continua să influenţeze negativ multe ţări europene, acestea fiind sub tensiune din cauza unei presiuni sporite asupra sistemelor de sănătate şi a lipsei de personal în urma îmbolnăvirilor, a carantinei preventive sau a sarcinilor de îngrijire.

Mai mult, blocajele logistice şi de aprovizionare, inclusiv deficitele de semiconductori şi de anumite metale, vor continua să afecteze producţia, cel puţin pe parcursul primei jumătăţi a anului.

O veste proastă vine şi în cazul preţurilor la energie. Se preconizează că acestea vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă decât se anticipase în previziunile de toamnă, cu un efect mai îndelungat asupra economiei şi presiuni inflaţioniste mai mari.

Cât despre rata inflaţiei, se estimează că acest indicator în zona euro va creşte de la 2,6% în 2021 (2,9% în UE), până la 3,5% (3,9% în UE) în 2022, înainte de a scădea la 1,7% (1,9% în UE) în 2023.