Ce se întâmplă cu farmaciile din România? Dacă un proiect de lege este adoptat de către Parlament, acestea vor fi mai greu de găsit. Iată despre ce este vorba.
Farmaciile din România, la minim 500 de metri una de alta
Ce se întâmplă cu farmaciile din România? Dacă un proiect de lege este adoptat de către Parlament, acestea vor fi mai greu de găsit. Și asta pentru că amplasarea lor va fi posibilă doar la cel puțin 500 de metri una de alta. Regula ar urma să se aplice atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Proiectul de lege respectiv este menit să modifice Legea farmaciei nr. 266/2008. Acesta prevede, totodată, că înființarea unor astfel de puncte comerciale se va putea face numai „prin raportare la numărul locuitorilor din localitate, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică”.
Proiectul mai prevede ca farmaciile să funcționeze nu doar pe baza autorizației emise de Ministerul Sănătății, ci și a avizului de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.
Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), spune că nu înțelege care este scopul acestei inițiative.
„Pe noi pacienții ne interesează să avem medicamente. Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici. Nu înțeleg de ce trebuie să intervii cu legi aici. Farmaciile sunt societăți comerciale, iar dacă nu ar avea profit s-ar închide. Atât timp cât există, înseamnă că au clienți și putem discuta chiar de discriminare.
Cred că exagerăm dacă reglementăm existența farmaciilor după modelul păcănelelor sau caselor de pariuri. Nu vorbim de același lucru. Până la urmă vorbim de accesul oamenilor la medicamente mai ieftine, este interesul pacientului aici. Trebuie să susținem orice farmacie, chiar dacă este independentă sau face parte din marile lanțuri de profil.
Chiar dacă este în orașe sau în mediul rural. Repet, toate farmaciile sunt în interesul pacienților”, a declarat el, potrivit Adevărul.
Unele farmacii s-ar putea închide
Dacă această lege este adoptată, mai multe farmacii s-ar putea închide. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori, în București poate exista o farmacie la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Prin urmare, într-un oraș cu 100.000 de locuitori ar trebui să existe maxim 25 de farmacii. Dacă vorbim de unul cu 40.000, vor putea exista numai 10.
Este neclar cum se va aplica această lege dacă va fi promulgată. De exemplu, rețelele mari de farmacii ar putea fi afectate. Acestea și-au făcut planuri de afaceri și și-au deschis magazine pe vadurile comerciale existente. Așadar, în orașe, sunt intersecții cu 2-3 farmacii.
Pot apărea însă anumite probleme de logistică. Dacă la o farmacie nu găsești medicamentul pe care îl cauți, ai putea fi nevoit să mergi mult până la altă farmacie.