Închiderea frontierelor din cauza COVID, o măsuri ineficientă. Secretarul general al ONU: Restricțiile sunt profund injuste şi punitive
Secretarul general al ONU a lansat avertismentul respectiv în cadrul unei declarații de presă în care a denunțat condamnarea Africii pentru că nu este suficient vaccinată anti-COVID.
„Cu un virus cu adevărat fără frontiere, restricţiile de călătorie care izolează o ţară sau o regiune nu sunt numai profund injuste şi punitive, ele sunt ineficiente”, a declarat Antonio Guterres, potrivit informațiilor transmise de afp.com
Evocând Africa de Sud, care a semnalat apariţia Omicron pe 24 noiembrie şi a văzut frontierele închizându-se pentru cetăţenii săi, şeful ONU a estimat că ţările nu trebuie să fie „pedepsite colectiv pentru că au identificat şi au împărtăşit informaţii ştiinţifice şi sanitare cruciale cu lumea”.
Alături de el a fost prezent și preşedintele Comisiei Uniunii Africane
Prezent alături de el, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a denunţat şi el „stigmatizarea care nu se justifică” a continentului african.
„Pentru că a fost transparentă (…), întreaga Africă australă a suferit sancţiuni”, a spus el, referindu-se la închiderea frontierelor pentru cetăţenii săi.
„Mai puţin de 6% dintre africani sunt vaccinaţi”, a precizat el, făcând apel la solidaritate internaţională pentru sporirea protecţiei continentului.
„Fac apel la toate guvernele să ia în calcul mai degrabă teste repetate pentru călători, precum şi alte măsuri adecvate şi cu adevărat eficiente. Este singurul mijloc de a reduce riscul de transmitere permiţând deplasările şi activitatea economică”, a spus la rândul său Antonio Guterres.
Experții îndeamnă la prudență în privința variantei Omicron
În cadrul unei ședințe a Departamentul de Sănătate al Africii de Sud, medicul generalist Unben Pillay, a spus că, deși „este încă devreme” să se pronunțe, cazurile pe care le-a văzut erau în general cu forme ușoare, potrivit The Guardian.
„Avem pacienți cu tuse uscată, febră, transpirații nocturne și dureri corporale. Oamenii vaccinați tind să se descurce mult mai bine”, a spus medicul.
Pe de altă parte, medicul de familie Angelique Coetzee a spus că mulți dintre pacienții săi au prezentat simptome neobișnuite, punctând aici oboseala severă, în timp ce niciunul nu raporta pierderea gustului sau a mirosului.
Chiar dacă răspunsuri clare în această privință vor apărea în perioada următoare, există dovezi că vaccinurile oferă o oarecare protecție. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a spus că în orașul sud-african Tshwane, unde a fost detectată varianta Omicron, 87% din internările în spital au fost în rândul pacienților nevaccinați. Rudo Mathivha, șeful secției de terapie intensivă de la Chris Hani Baragwanath, principalul spital din Soweto, a spus același lucru.
„Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților cu COVID-19. Tinerii între 20 de ani și puțin peste 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, unii având nevoie de terapie intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați, iar majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați”, a declarat acesta.