Prin comparatie, dobanda acordata de bancile comerciale la depozitele in valuta asigura o dublare a valorii plasamentului initial in 12 ani, prin capitalizarea dobanzii. Titlurile de stat in valuta puse in circulatie de Ministerul Finantelor asigura, prin dobanda anuala de 10%, dublarea investitiei intr-o perioada de minimum zece ani.
O parte din agentiile imobiliare bucurestene a demarat, la inceputul acestei veri, o serioasa campanie promotionala pentru relansarea tranzactiilor imobiliare in Capitala. Intitulata „Mai rentabil decat titlurile de stat in valuta”, campania are la baza cresterea raportului dintre populatia cu domiciliu flotant si numarul de locuinte sociale oferite anual de Primaria Capitalei. Agentii imobiliari sustin ca afacerea propusa de ei este de doua ori mai rentabila decat conservarea economiilor in valuta prin intermediul depozitelor constituite la bancile comerciale. Comparativ cu plasamentele in titluri de stat in valuta, randamentul unei investitii in garsoniere, in Capitala, este de 1,5 ori mai bun, respectiv valoarea investitiei se dubleaza cu trei ani mai devreme. In plus, agentii imobiliari considera ca riscul acestor plasamente este la fel de mic ca cel al constituirii de depozite la bancile comerciale.
Oferta agentiilor imobiliare implicate in aceasta campanie nu se limiteaza la o simpla tranzactie finalizata printr-un contract de vanzare-cumparare a unei garsoniere. Pentru a atrage clientii, agentiile au pregatit deja liste cu cereri pentru inchirieri, la preturi cuprinse intre 80 si 200 de dolari lunar, in functie de confortul asigurat de imobil si de zona in care este amplasata garsoniera. Astfel, inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, noul proprietar are garantia recuperarii a 10-15% din investitie, prin incheierea unui contract de inchiriere pe sase luni sau un an, cu plata anticipata a chiriei.
Cererea s-a triplat
in ultimii trei ani
Cel mai important argument care a determinat agentiile imobiliare sa formuleze noua oferta a fost cresterea continua a cererii pentru inchirieri de garsoniere. In timp ce oferta s-a mentinut la un volum constant, numarul de cereri s-a triplat, comparativ cu anul 1996. Directorul agentiei imobiliare Casa ta, Eugen Cristescu, sustine ca aceasta crestere a cererii a fost cauzata de scaderea nivelului de trai, care a determinat chiriasii din apartamentele cu doua sau trei camere sa renunte la confort pentru a face fata cheltuielilor de intretinere a locuintei inchiriate. In plus, numarul tinerilor veniti din provincie, care isi incearca norocul pe piata fortei de munca din Capitala, a crescut in ultimii doi ani. Desi nu sunt inregistrati in datele statistice demografice si locuiesc fara acte in regula in Bucuresti, numarul celor nou-veniti este estimat la aproximativ 170.000. Cum oferta de locuinte sociale acordate de primarie acopera numai 0,08% din cerere, cresterea solicitarilor pentru inchirieri de garsoniere a determinat si o majorare a chiriilor cu aproximativ 15% fata de 1996.
Vladimir Badea, administratorul agentiei AS Imobiliar, apreciaza ca aceasta situatie se va mentine si in urmatorii ani. „Relansarea constructiei de locuinte are putine sanse sa se materializeze in urmatorii doi-trei ani. In momentul in care oferta va echilibra cererea, se va pune problema capacitatii financiare a tinerilor de a cumpara o garsoniera sau un apartament. Pana vom ajunge la un nivel decent de salarizare, inchirierile vor ramane o afacere rentabila pentru proprietari”, precizeaza Vladimir Badea.
Sunt preferate
zonele studentesti
Pentru cei interesati sa investeasca in achizitionarea garsonierelor cu scopul de a la inchiria, agentiile imobiliare au pregatit analize pe baza carora cumparatorul sa-si orienteze plasamentul. Sunt prezentate preturi medii de achizitie in diferite zone ale Capitalei, valori medii ale chiriilor oferite de solicitanti, gradul de ocupare si perioada medie de recuperare a investitiei. Astfel, pentru o garsoniera cumparata cu 7.000-7.500 dolari in zonele Titan sau Politehnica, proprietarul este asigurat ca va primi, timp de zece luni din an, o chirie lunara de 100-120 de dolari. Cum majoritatea contractelor de inchiriere se incheie cu plata in avans pe trei-sase luni, la sumele respective se adauga dobanda obtinuta pentru depozite in valuta, de 5-6% anual.
In zona Lacul Tei-Colentina, o garsoniera poate fi achizitionata cu 8.000-9.000 de dolari si poate fi inchiriata chinezilor din centrele comerciale cu 120-150 de dolari lunar. Gradul de ocupare, in acest caz, se apropie de 95%, exceptand perioadele in care proprietarul efectueaza mici reparatii pentru o noua oferta de inchiriere. Eugen Cristescu, directorul agentiei imobiliare Casa ta, considera ca momentul este propice pentru achizitionarea garsonierelor si inchirierea acestora, avand in vedere faptul ca pretul la vanzare a ramas la nivelul inregistrat cu trei ani in urma, desi cererea de locuinte a crescut considerabil in cazul garsonierelor, atat pentru cumparare, cat si pentru inchiriere. El apreciaza ca perioada medie de recuperare a unei investitii in garsoniere este de aproximativ sapte ani, cu toate cheltuielile pentru reparatii incluse pentru aceasta perioada.