Proprietarii din clădirile cu risc seismic nu vor mai avea voie să facă asta, până ce imobilul respectiv nu este consolidat. Legea a fost adoptată deja de Camera Deputaților.
Interdicție temporară pentru proprietarii din blocurile cu risc seismic
Camera Deputatilor a dat votul final pe legea care prevede interdicția de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Motivul invocat de autorități este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”.
De menționat că, nu este vorba despre o interdicţie permanentă, ci despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se face consolidarea clădirii.
Din august 2023, este interzisă desfăşurarea activităţilor comerciale de orice natură, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate.
În Capitală, un număr de aproximativ 20.000 de imobile trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic, anunța în luna mai primarul general, Nicuşor Dan. Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978.
Edilul a menționat că asta nu înseamnă că toate cele 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Aceste imobile, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde se duc banii pentru consolidări.
Spitalele, policlinicile, școlile, grădinițele, liceele, creșele sunt, de asemenea, în vizorul autorităților
În același timp, spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele vor fi supuse unei evaluări vizuale rapide, în vederea stabilirii riscului seismic. Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor, prevede un proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor.
Această procedură trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024. În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării vizuale rapide este de 1 ianuarie 2025 şi trebuie finalizată până la 1 iunie 2026.
Pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în patrimoniul instituţiilor publice procedura trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024.
Consolidarea acestor clădiri urmează să fie făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Aceeaşi prevedere se aplică şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari.