Închirierile de imobile: afaceri în creştere, acţiuni în scădere

Generalcom, societate care se ocupă cu închirierea de imobile, a cumpărat clădiri şi terenuri, de la Centrofarm, în valoare de 21,2 milioane lei. Şi-a majorat astfel, în primul semestru, cheltuielile de exploatare cu 39%, dar şi veniturile cu 62%. Dezvoltarea sectorului imobiliar a impulsionat majoritatea companiilor din domeniu, în special pe partea de construcţii. Dar nici societăţile care se ocupă de închirierea imobilelor deţinute nu au evoluat mai slab. Boom-ul economic a m

Generalcom, societate care se ocupă cu închirierea de imobile, a cumpărat clădiri şi terenuri, de la Centrofarm, în valoare de 21,2 milioane lei. Şi-a majorat astfel, în primul semestru, cheltuielile de exploatare cu 39%, dar şi veniturile cu 62%.

Dezvoltarea sectorului imobiliar a impulsionat majoritatea companiilor din domeniu, în special pe partea de construcţii. Dar nici societăţile care se ocupă de închirierea imobilelor deţinute nu au evoluat mai slab. Boom-ul economic a majorat cererea de spaţii de birouri sau industriale într-o măsură chiar mai mare decåt necesarul de locuinţe personale. Nevoia de birouri poate fi observată în numărul de proiecte de construcţii de acest gen şi în creşterea constantă a chiriilor.

Printre puţinele reprezentante ale companiilor de închirieri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se găseşte şi Generalcom Bucureşti, tranzacţionabilă la categoria a III-a a pieţei Rasdaq sub simbolul GECM. Listată în 1996, compania este, în prezent, controlată de omul de afaceri Alain Louis Bonte, cu un procent de 43,21% din capitalul social, restul acţiunilor fiind deţinut de Iberestate International Holding, cu 39,65%, şi de alţi acţionari mai mici. Familia Bonte şi Iberestate International sunt acţionari la mai multe companii, printre care Centrofarm şi Sintofarm.

Interesantă pentru investitori este evoluţia afacerii Generalcom din ultimii ani. Compania, care are ca obiect de afaceri închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, şi-a majorat constant cifra de afaceri şi profiturile. După ce a obţinut un profit net de 1,69 milioane lei în 2005, societatea a reuşit să îşi majoreze de aproape zece ori cåştigul în 2006. Profitul net din 2006 s-a ridicat la 16 milioane lei, o parte din cåştig fiind rezultată de plasamentele din piaţa de capital. Anul trecut, însă, profitul obţinut a scăzut pånă la 2,57 milioane lei, în ciuda majorării cu 11% a cifrei de afaceri.

Imobile de la Centrofarm

Cifra de afaceri netă, aferentă anului 2006, s-a ridicat la valoarea de 8,44 milioane lei. Anul următor, valoarea cifrei de afaceri a urcat pånă la 9,4 milioane lei.

Motivul scăderii profitului este pus de conducerea firmei pe seama pierderilor cauzate de volatilitatea cursului valutar şi a majorării dobånzilor aferente creditelor bancare. Compania a efectuat însă şi investiţii în imobiliare, achiziţionånd un teren în judeţul Ilfov şi patru imobile în Bucureşti în primul semestru al anului, la care se adaugă şi cumpărarea de acţiuni în valoare de aproape cinci milioane de lei. Valoarea dividendelor aferente anului trecut s-a ridicat la 1,28 milioane lei, iar restul de 1,28 milioane lei din profitul net a intrat în rezervele societăţii.

În luna februarie a anului în curs, Generalcom şi-a majorat capitalul social de la 1,49 milioane lei la 11,81 milioane lei. Pe långă majorarea care a fost efectuată prin aport de capital din partea acţionarilor, compania a achiziţionat imobile în valoare de 21,24 milioane de lei de la societatea Centrofarm, care are ca obiect al afacerilor comerţul cu amănuntul de produse farmaceutice, printr-un lanţ de 45 de farmacii. Principalul acţionar al Centrofarm este Generalcom, cu o participaţie de 74,06%, un alt acţionar important fiind Fondul Proprietatea, cu 17,34% din acţiuni.

La sfårşitul primului semestru, Generalcom, care are doar 11 salariaţi, înregistra active imobilizate în valoare totală de 69,19 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de primul semestru al lui 2007, dintre care imobilizările corporale însumau 48,89 milioane lei, iar cele financiare, 20,29 milioane lei. Totodată, capitalurile proprii totale, adică active minus datorii, se situau la 41,84 milioane lei, iar gradul de ocupare a imobilelor destinate închirierii era de 100%, ceea ce a generat o creştere de 39% a veniturilor din activitatea de bază.

Cheltuielile cu amortizarea, cu taxele şi impozitele aferente clădirilor achiziţionate au majorat cheltuielile de exploatare cu 39% faţă de perioada similară a anului precedent, ajungånd la valoarea de 2,58 milioane lei. Cifra de afaceri, însă, a urcat cu 62%, pånă la 7,3 milioane lei, iar profitul net s-a majorat de cinci ori, pånă la 3,66 milioane lei.

De la jumătatea lunii ianuarie, cånd cotaţia GECM s-a corectat matematic în urma majorării capitalului social, preţul unei acţiuni a mai pierdut 21% pånă în prezent, în ciuda recuperării puternice de săptămåna trecută (32% în şedinţa de vineri), iar capitalizarea la preţul de 1,66 lei pe acţiune, ultimul de vinerea trecută, este de 196 milioane lei.

69,2 mil. lei este valoarea activelor Generalcom, dintre care 48,89 milioane lei reprezintă active clădiri şi terenuri, iar 20,9 milioane lei sunt active financiare

DECLIN LA BURSA

Titlurile Generalcom, tranzacţionate sub simbolul GECM pe piaţa XMBS a Rasdaq, au încheiat luna august cu preţul de 1,66 lei pe acţiune, cu aproximativ 30% mai puţin decåt cotaţia din martie