În ciuda perspectivelor economice incerte, a doua jumătate a anului 2011 a fost marcată de un volum mare al închirierilor, cu 8 mil. mp închiriați pe principalele piețe din Europa, în creștere față de 7,6 mil. mp în prima jumătate a anului. La nivelul întregului an, închirierile de spații logistice în Marea Britanie, Germania, Franța, ECE și Benelux au atins 15,6 mil mp în 2011, comparativ cu 11 milioane mp în 2010.
„Chiriile spațiilor logistice din România au înregistrat o scădere ușoară, ajustându-se la nivelul modest al cererii. Acestea s-au înscris, în primul trimestru din 2012, în intervalul 3,5 – 3,7 euro/ mp/ lună, pentru suprafețe ce depășesc 5.000 mp. Chiriile de referință pentru spații industriale și logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrală și de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar rămân încă sub nivelul chiriilor din Varșovia“, spune Rodica Târcavu, directorul departamentului industrial al DTZ Echinox.
Cea mai mare creștere din Europa s-a înregistrat în zona Benelux, cu 90%. Franța și Germania au avut a doua și a treia creștere, cu 48% respectiv 42% față de anul anterior. Volumul închirierilor în Marea Britanie și Europa Centrală şi de Est a avut o creștere de 15%, respectiv 16%. Retailerii au continuat expansiunea rețelelor de distribuție în Europa Centrală și de Est, în timp ce în Marea Britanie producătorii au devenit deosebit de activi pe piață.
„Dezvoltatorii sunt rezervați cu privire la proiectele speculative, întrucât costurile finanțării rămân mari și riscurile de asemenea. Încetinirea ritmului construcțiilor noi, cu excepția celor executate la comandă, a contribuit la restabilizarea pieței. Analiza noastră asupra anului 2011 a demonstrat că chiriile au rămas la același nivel pe 19 dintre cele 20 de piețe monitorizate. În ceea ce privește 2012, ne așteptăm la o creștere modestă de 0,8% pentru chiriile prime de pe segmentul logistic”, a declarat Rob Hall, head of DTZ CEMEA Logistics.
Producţie în declin
Producția industrială a înregistrat o creștere medie de 2,8% în Europa în 2011, dar se preconizează că va suferi un declin de 0,4% în 2012, urmând tendința întregii economii. Cea mai mare schimbare este așteptată în Germania, unde producția industrială, cu o creștere de 8,1% în 2011, va înregistra un avans de numai 0,8% în 2012.
Investițiile în sectorul logistic și-au continuat revenirea, cu un volum total de 10,4 mld. euro în 2011, față de 8,6 mld. euro în 2010. Piața din Marea Britanie a avut cel mai mare volum al investițiilor din Europa, de 4 mld. euro, reprezentând 39% din totalul înregistrat la nivelul întregului continent. Piața investițiilor în spații logistice din Germania a fost mai puțin efervescentă în a două jumătate a anului 2011, cu un total de 600 mil. euro, față de 800 mil. euro în prima jumătate. Țările Nordice și-au păstrat nivelul ridicat al tranzacțiilor în 2011, apropiindu-se de valoarea de 1,9 mil. euro.