In timp ce piata imobiliara stagneaz, pe fondul crizei internationale si al accesului din ce in ce mai greu la finantare, inchirierile pe segmentul rezidential urmeaza un trend ascendent, in crestere cu 15% fata de anul trceut, conform Coldwell Banker Affiliates of Romania.

“Fata de aceeasi perioada a anului trecut remarcam o crestere a numarului de chirii cu aproximativ 15% si o crestere cu 20% a procentului de inchirieri din totalul tranzactiilor noastre” a declarat Adrian Ghimpau, Director Departament Rezidential Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit declaratiilor lui Adrian Ghimpau, situatia pietei are la baza doua tipuri de factori: unii generali, care cuprind criza internationala si efectele acesteia asupra pietei romanesti, accesul din ce in ce mai greu al dezvoltatorilor la finantare, imposibilitatea cumparatorilor de a obtine credite sau scumpirea acestora, cat si factorii locali, precum euforia imobiliara in cazul proiectelor noi care nu a tinut cont de puterea de cumparare, gradul de indatorare a cumparatorilor, cererea reala a clientilor finali, corelarea tip de client / segment de piata.

“S-a creat o spirala a cresterii preturilor bazate pe oportunitate: speculatii facute de investitori care au creat in piata o falsa absorbtie de locuinte si accesul atat de facil la finantare pentru dezvoltatori” a adaugat Adrian Ghimpau.

Potrivit reprezentantului Coldwell, pe termen scurt se inregistreaza o crestere a preturilor dar si o sofisticare a celor care inchiriaza. Pe termen mediu insa, daca situatia actuala va persiata, cu siguranta vor fi numerosi dezvoltatorii care se vor afla in imposibilitatea de a vinde locuintele terminate. “Va exista aşadar un stoc de apartamente care va determina o scădere usoară a preţurilor şi o ofertă mai mare pe piaţa locuinţelor de închiriat in blocurile vechi” a declarat Adrian Ghimpau.

Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei, rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 41 de tari cu 3.800 de birouri si peste 120.000 de brokeri.