Senatorii Daniel Fenechiu (PNL) și Robert Cazanciuc (PSD) au propus o inițiativă legislativă ce vizează introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru infracțiunile rutiere grave. Aceasta se axează în special pe conducerea fără permis și încredințarea vehiculelor unor persoane neautorizate.
Modificările aduse Codului Penal urmăresc să sporească siguranța rutieră și să reducă numărul accidentelor grave. Totodată, se are în vedere impunerea unor pedepse mai severe pentru aceste încălcări.
Ani buni de închisoare pentru cei care conduc fără permis de conducere
Conform propunerii legislative, conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană fără permis de conducere ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 7 ani. Dacă acest comportament provoacă un accident care duce la vătămări corporale sau pagube materiale, pedeapsa ar putea fi de 4 până la 8 ani de închisoare. În cazul în care accidentul provocat de un șofer fără permis rezultă în decesul unei persoane, sancțiunea propusă este între 5 și 10 ani de închisoare.
În plus, aceleași pedepse vor fi aplicate și celor care permit unei persoane fără permis să conducă un vehicul, având cunoștință de lipsa permisului. Astfel, cei care încredințează un vehicul unei persoane neautorizate riscă între 3 și 7 ani de închisoare. Dacă această acțiune conduce la un accident grav, pedepsele vor fi între 4 și 8 ani. În caz de accident fatal, se au în vedere între 5 și 10 ani.
Creștere alarmantă a accidentelor rutiere provocate de cei fără carnet
Propunerea legislativă răspunde unei creșteri alarmante a accidentelor rutiere provocate de persoane fără permis de conducere. Un incident recent și tragic a subliniat urgența acestor schimbări. Este vorba despre accidentul din Parcul Pantelimon, unde un tânăr de 17 ani, fără carnet de conducere, a provocat moartea unui băiat de 9 ani. El a rănit-o grav și pe sora acestuia. Incidentul a șocat opinia publică și a evidențiat necesitatea de a întări sancțiunile pentru asemenea infracțiuni.
Inițiatorii proiectului subliniază că aceste măsuri sunt cruciale pentru a descuraja comportamentele iresponsabile pe drumurile publice. În plus, legea este utilă și pentru a proteja viețile participanților la trafic.
Modificările propuse de modificare a Codului Penal
Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
La articolul 91, alineatul (32) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(32) Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere în cazul infractiunilor prevazute la art. 209-211 şi art. 335 alin.(1), (11) şi (3).
La articolul 335, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.
La articolul 335, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
(11) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1), s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare pagube materiale sau vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 4 la 8 ani, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani.
La articolul 335, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Cu aceeaşi pedeapsă, în mod corespunzător şi în cazul producerii urmărilor prevăzute la alin.(11), se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.