Uniunea Europeană a aprobat actualizarea normelor cu privire la abuzul sexual

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri o poziție referitoare la propunerea de actualizare a normelor de drept ale UE privind abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a acestora.

Noile reglementări extind definiția infracțiunilor pentru a include abuzurile facilitate de tehnologiile moderne, precum streamingul în direct al abuzurilor sau utilizarea inteligenței artificiale pentru generarea de materiale de acest tip.

Ministrul ungar al Justiției, Bence Tuzson, a subliniat importanța protejării celor mai vulnerabile persoane din societate, afirmând că „protectorul copiilor trebuie să fie prioritatea noastră”. Noile norme vor întări lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor, având în vedere riscurile emergente ale tehnologiilor digitale.

Printre acestea se numără abuzurile facilitate prin tehnologia de tip deepfake sau prin generarea de materiale pornografice de către inteligența artificială, care sunt tot mai frecvente.

Extinderea definiției infracțiunilor

Noile reglementări actualizează definiția infracțiunilor de abuz sexual asupra copiilor și exploatare sexuală, obligând statele membre să incrimineze și să ancheteze abuzurile realizate prin streamingul în direct, inclusiv când se plătește pentru accesul la astfel de materiale.

De asemenea, este introdusă o nouă infracțiune, și anume furnizarea de instrucțiuni pentru comiterea acestor abuzuri, precum distribuirea unui manual sau ghid care ajută la comiterea abuzurilor asupra copiilor.

Pedepse mai severe pentru abuzuri

Modificările aduse legislației UE includ majorarea pedepselor pentru infracțiuni legate de abuzul sexual asupra copiilor. În cazul în care abuzul este comis într-o situație de vulnerabilitate deosebită, cum ar fi în cazul unui copil cu dizabilități, pedeapsa maximă va fi de cel puțin 10 ani de închisoare, față de 8 ani în prezent.

De asemenea, pedeapsa maximă va crește la cel puțin 5 ani pentru cazurile de abuz în care copilul a împlinit vârsta consimțământului sexual.

ue, uniunea europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Protejarea drepturilor victimei și accesul la justiție

Noua directivă prevede și termene de prescripție mai lungi pentru infracțiunile de abuz sexual asupra copiilor. Acestea vor putea fi investigate și urmărite penal o perioadă de cel puțin 10 ani după ce victima a împlinit vârsta majoratului, iar în cazul infracțiunilor cu pedepse mai grave, perioada va fi extinsă la 20 de ani.

În plus, victimele vor avea dreptul să semnaleze abuzurile prin canale online sigure, ușor de utilizat și adaptate nevoilor copiilor.

Victimele abuzului sexual și ale exploatării sexuale vor beneficia de sprijin medical, psihologic și educațional, în conformitate cu noile norme. De asemenea, se va asigura accesul acestora la consiliere juridică și cazare provizorie.

Consiliul a introdus și norme referitoare la despăgubirile acordate victimelor, asigurându-se că acestea pot solicita compensații de la autorii infracțiunilor.

Noile norme stabilesc obligația statelor membre de a colecta statistici detaliate privind infracțiunile de abuz sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a acestora. Aceste statistici vor include numărul anual de infracțiuni semnalate, de condamnări și de persoane urmărite penal.

Colectarea acestor date va ajuta autoritățile să monitorizeze fenomenul și să adopte măsuri mai eficiente în combaterea abuzurilor.

Contextul modificărilor legislative

Reglementările actuale ale UE privind abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea acestora au fost adoptate în 2011. În urma unui studiu al UE, autoritățile au identificat dificultăți în combaterea noilor forme de abuz, cauzate de prezența online tot mai mare a copiilor și de progresele tehnologice.

Revizuirea acestor norme are ca scop protejarea copiilor într-un mediu digital în continuă schimbare și asigurarea unei reacții eficiente din partea autorităților.

Această actualizare legislativă se adaugă unei propuneri care impune companiilor de internet să detecteze, să raporteze și să elimine materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. Negocierile pentru această propunere sunt încă în desfășurare.