Etiopienii riscă până la doi ani de închisoare dacă încalcă în mod deliberat restricţiile care vizează limitarea răspândirii COVID-19, a anunţat biroul procurorului general, pe fondul îngrijorărilor că unii cetăţeni nu mai respectă regulile după ridicarea stării de urgenţă, relatează Reuters.
Restricţiile interzic strângerea mâinilor şi prezenţa a peste trei persoane la o masă, fiind de asemenea obligatorie purtarea măştii în locurile publice şi menţinerea distanţării sociale.
Noua lege permite amenzi şi o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani pentru oricine încalcă restricţiile, a declarat miercuri biroul procurorului general într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.
„Acum lumea se comportă ca şi cum COVID nu ar mai exista, oamenii nu mai au grijă. Acest lucru va determina o posibilă creştere a răspândirii bolii şi ar putea fi o ameninţare pentru ţară.”, a scris joi ministrul Sănătăţii, Lia Tadesse, pe Twitter.
Etiopia a înregistrat peste 90 de mii de cazuri de coronavirus
Etiopia, a doua cea mai populată ţară din Africa, a declarat stare de urgenţă în aprilie pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus. Ea a fost ridicată în luna septembrie.
Ministerul Sănătăţii din Etiopia a înregistrat 91.118 de cazuri de COVID-19, 1.384 de decese şi 44.506 de însănătoşiri până în prezent.
Coronavirus în lume
Numărul total al îmbolnăvirilor cu Covid-19 a depășit luni pragul de 40 de milioane la nivel mondial, potrivit ultimului bilanț Reuters care notează că statele din emisfera nordică se confruntă cu un nou val al pandemiei în contextul în care se apropie iarna.
SUA, India și Brazilia rămân cele mai afectate state din lume, în timp ce 47,27% din cazuri provin din America de Nord, Centrală și de Sud.
Numărul noilor infectări crește și în Europa la o medie de peste 150.000 de noi cazuri pe zi, Reuters menționând Italia, Olanda, Germania, Austria, Polonia, Ucraina, Cipru și Cehia printre statele care au raportat recorduri zilnice de noi infectări.
Un oficial de la OMS a declarat că numărul global al deceselor cauzate de Covid-19 s-ar putea dubla, ajungând la 2 milioane, înainte ca un vaccin eficient să intre pe piață, mai scrie Reuters.