MApN avertizează asupra unei campanii de dezinformare pe rețelele sociale.

Ministerul Apărării Naționale denunță o amplă campanie de dezinformare și manipulare pe rețelele de socializare. Persoane rău intenționate, unele cu mulți urmăritori, atacă două proiecte legislative votate de Parlament.

Legile în cauză permit armatei să doboare drone periculoase care zboară neautorizat în spațiul nostru aerian și să desfășoare pe timp de pace misiuni și exerciții comune pe teritoriul României. MApN neagă vehement zvonurile conform cărora aceste legi ar duce la obligarea românilor să intre în război cu Rusia.

Diferite postări publice în care deputaţii care au votat noile legi sunt numiţi „trădători” au fost analizate de specialiştii Ministerului Apărării. Aceştia au descoperit numeroase afirmaţii cu caracter manipulator, precum ideea că militarii vor folosi armamentul împotriva civililor sau că armata română va fi condusă de străini. Pentru a preveni răspândirea acestor informaţii false, reprezentanţii Armatei Române au demontat fiecare dintre aceste afirmații.

General-maior Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN

„Nu e pentru prima dată când sunt rostogolite informaţii false, exagerări sau chiar manipulări în legătură cu aceste două proiecte. Textul legii face foarte clar referire la operaţii care se pot desfăşura pe teritoriul României şi care pot fi puse sub comanda unui ofiţer român sau străin, manipularea face abstracţie de menţionarea ofiţerului român.”

Aceste prevederi legislative sunt menite să reglementeze situaţii specifice, cum ar fi dislocarea militarilor străini la noi în ţară şi invers, pe timp de pace. În prezent, pe teritoriul României sunt peste 5.000 de militari din diferite ţări membre NATO.

fake_news
SURSA FOTO: Dreamstime

Unii dintre aceștia participă la misiuni de poliţie aeriană, cum ar fi interceptarea dronelor ruseşti care pătrund în spaţiul nostru aerian. Aceşti militari primesc ordine de la un ofiţer român, la fel cum şi militarii români aflați în străinătate pot primi ordine de la ofiţeri din ţara respectivă.

MApN a identificat 46 de campanii de manipulare. Riști închisoare dacă promovezi dezinformarea

De la începutul războiului din Ucraina, Ministerul Apărării a sesizat pe platforma Inforadar 46 de campanii de manipulare şi dezinformare cu potenţial ridicat de propagare la nivel naţional. Persoanele care distribuie astfel de postări mincinoase riscă să fie trase la răspundere penală.

Ministerul Apărării Naționale a lansat în toamna anului 2020 platforma InfoRadar MApN – Detectorul Dezinformării, un portal dedicat combaterii știrilor false și clarificării informațiilor despre activitatea instituției militare.

În România, cei care răspândesc, prin orice mijloace, ştiri, date sau informaţii false cu bună ştiinţă riscă până la 5 ani de închisoare dacă se constată că au pus astfel în pericol siguranţa naţională. Procurorii se pot sesiza din oficiu în astfel de cazuri, așa că utilizatorii rețelelor de socializare sunt sfătuiți să fie atenți la informațiile pe care le distribuie.