Înăsprirea pedepselor pentru conducerea fără permis
Proiectul de lege care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru conducerea fără permis și pentru încredințarea unui vehicul unei persoane neautorizate a fost recent aprobat de Senat, semnalând o schimbare majoră în Codul Penal.
Modificările propuse vin ca răspuns la numărul alarmant de incidente rutiere grave provocate de persoane care conduc fără permis sau sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.
Conform proiectului, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va suferi o serie de modificări.
Printre acestea, articolul 91, alineatul (3), prevede că nu se va putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unor infracțiuni rutiere grave, inclusiv pentru faptele de conducere fără permis (art. 335).
Sancțiuni pentru conducerea fără permis
Noua propunere legislativă reglementează mai strict sancțiunile pentru cei care conduc fără permis.
Astfel, persoanele care sunt prinse la volanul unui autovehicul, tramvai sau tractor agricol ori forestier fără a deține permis de conducere vor fi sancționate cu închisoare de la 3 la 7 ani.
În plus, în cazul în care o astfel de faptă se soldează cu accidente care provoacă pagube materiale sau vătămări corporale, pedeapsa va crește, variind între 4 și 8 ani.
Dacă accidentul are ca rezultat decesul uneia sau mai multor persoane, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de închisoare.
Pe lângă pedepsirea directă a persoanelor care conduc fără permis, proiectul de lege introduce sancțiuni similare pentru cei care încredințează vehicule unor persoane neautorizate, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Astfel, răspunderea pentru accidentele grave produse de o persoană aflată în aceste circumstanțe revine și celor care au permis accesul la vehicul.
“Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 91, alineatui (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 209-211 §i art. 335 alin.(l), (1) §1 (3).
2. La articolul 335, alineatui (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.”
Măsuri pentru descurajarea comportamentelor periculoase pe drumurile publice
Proiectul elimină opțiunea suspendării executării pedepselor pentru infracțiunile care au avut drept consecință pagube materiale sau vătămări corporale.
Inițiatorii proiectului speră că prin aceste măsuri drastice vor contribui la prevenirea tragediilor rutiere și la protejarea siguranței participanților la trafic.
În expunerea de motive se subliniază că aplicarea de sancțiuni mai severe va descuraja comportamentele iresponsabile și va reduce riscurile pe drumurile din România.