"Fapta persoanei care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, care se află sub influenţa unor substanţe ori produse steupefiante sau fără permis de a conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai, soldată cu producerea unui accident de circulaţie din vina sa, din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală gravă a unei persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi".
Aşa sună textul unei propuneri legislative pentru modificarea Codului Rutier, care se dorea a fi una dintre cele mai draconice înăspriri ale măsurilor luate împotriva celor care se urcă la volan in stare de ebrietate sau fără permis.
Propunerea a fost repsinsă de către Camera Deputaţilor. Niciun deputat nu a votat împotriva respingerii acestui proiect. În schimb, nu mai puţin de 324 de deputaţi au votat în favoarea respingerii acestei modificări.
Tudor Ciuhodaru, cel care a iniţiat acest proiect, şi-a motivat iniţiativa de modificare a Codului Rutier argumentând că "a te urca la volan în stare de ebrietate, aflat sub efectul substanţelor stupefiante sau fără permis urmat de producerea unui eveniment rutier soldat cu victime, echivalează cu săvârşirea infracţiunii de omor cu premeditare, motiv pentru care propunem ca pedeapsa în astfel de cazuri să fie similară acestei infracţiuni".
Ponta, şocat de numărul de accidente rutiere: "Înăsprim legislaţia"
"Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii rutiere", a declarat premierul Victor Ponta, şocat de numărul mare de victime ale accidentelor rutiere. "Să încercăm o înăsprire a legislaţiei, e inadmisibil să mă uit câţi oameni şi-au pierdut viaţa aşa", a spus şeful Executivului.