Parcarea lângă casă, o provocare zilnică pentru șoferii din România

Găsirea unui loc de parcare în apropierea locuinței este o provocare zilnică pentru șoferii din marile orașe din România, precum București, Cluj, Craiova, Ploiești sau Iași. Numărul autoturismelor crește constant, însă locurile de parcare disponibile rămân insuficiente. În Capitală, de exemplu, sunt înregistrate peste două milioane de mașini, dar autoritățile locale au amenajat doar 250.000 de locuri de parcare.

Iarna, când zăpada acoperă străzile, găsirea unui spațiu de parcare devine și mai dificilă. Mulți șoferi își curăță singuri un loc în fața blocului sau pe marginea drumului, dar pentru a evita ca altcineva să ocupe acel spațiu, unii recurg la metode mai puțin ortodoxe. Dar este legal să îți rezervi locul după ce l-ai deszăpezit?

Șoferii încearcă să-și găsească și păstreze locul pentru parcarea autoturismelor

În lipsa unor reglementări clare pentru astfel de situații, mulți șoferi încearcă să-și „marcheze” locul de parcare proaspăt curățat prin amplasarea unor obiecte precum cutii, lăzi, ghivece, pietre, sfoară sau chiar tomberoane. Acestea sunt plasate fie pe trotuar, fie pe marginea drumului, în încercarea de a împiedica alți șoferi să ocupe locul.

autostrada soferi masini
SURSA FOTO: Dreamstime

Această practică este frecvent întâlnită în special în zonele aglomerate, unde locurile de parcare sunt extrem de limitate. Însă ceea ce mulți nu știu este că blocarea unui loc de parcare, dacă acesta nu este închiriat de la Primărie, este ilegală.

Ce spune legea despre rezervarea locului de parcare

Conform legislației în vigoare, ocuparea sau blocarea unui loc de parcare pe domeniul public fără o autorizație este interzisă. Mai mult, montarea unui indicator de „Parcarea interzisă” sau a oricărui alt semn de rezervare fără acordul autorităților este considerată o infracțiune.

„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, […] se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se arată în Art. 339 (1) din Codul Penal.

Astfel, indiferent de efortul depus pentru deszăpezire, un șofer nu are dreptul să își rezerve un loc de parcare dacă acesta nu este închiriat de la Primărie.

Cine are dreptul să își blocheze locul de parcare

Singurii șoferi care pot împiedica ocuparea locului de parcare sunt cei care au un contract de închiriere cu Primăria. Aceștia au dreptul să monteze un blocator de parcare, dar doar cu respectarea anumitor condiții:

  • Afișarea unei pancarte care să conțină numărul locului de parcare;
  • Menționarea numărului autorizației de închiriere, emisă de autoritățile competente;
  • Inscripționarea numărului de înmatriculare al vehiculului autorizat să parcheze acolo.

În cazul în care un șofer își rezervă în mod abuziv un loc de parcare, fără a avea acest drept, Poliția Locală poate fi sesizată, iar acesta riscă să fie sancționat conform legii.