Legea protejează anumite specii de broască țestoasă. Un bărbat din Suceava a fost vizitat de polițiști și de reprezentanții Gărzii de Mediu după ce a publicat un anunț pe internet pentru vânzarea unei broaște țestoase.
Respectiva broască țestoasă pe care încerca să o vândă este protejată de lege. Numărul exemplarelor din țară este extrem de redus.
Bărbatul deținea ilegal un exemplar de broască țestoasă
Potrivit surselor locale, autoritățile au descoperit că bărbatul deținea ilegal o broască țestoasă. Era vorba de un exemplar din specia Testudo graeca. E vorba de o broască țestoasă de uscat dobrogeană.
El avea intenția de a o comercializa.
Polițiștii au deschis o anchetă
Această acțiune constituie o infracțiune conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2007. Imediat, polițiștii de la IPJ Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor au deschis o anchetă. Ei au început demersurile pentru întocmirea documentelor necesare sesizării penale.
”Urmare a verificărilor și investigaților specifice, s-a constatat că o persoană fizică din municipiul Suceava deținea ilegal în captivitate un exemplar din specia Testudo graeca (țestoasă de uscat dobrogeană), cu intenția de a o comercializa. Întrucât fapta sus-prezentată constituie INFRACȚIUNE, conform prevederilor OUG nr. 57/2007, reprezentanții IPJ Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor au procedat la sesizarea din oficiu, urmând a întocmi documentele specifice sesizării penale”, au transmis autoritățile.
Reptila a fost confiscată de la deținătorul ilegal
Conform legislației actuale, deoarece respectiva broască țestoasă era într-o stare de sănătate bună. Aceasta a fost confiscată de la deținătorul ilegal. Reptila a fost transferată către Grupul Herpetologic Moldavica Iași. Asociația se va ocupa cu relocarea și reintroducerea reptilei în habitatul său natural.
Încălcarea prevederilor ordonanţe de urgenţă atrage răspunderea civilă, materială, contravenţională sau penală, după caz.
Legea prevede închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală
Conform legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei săvârşirea următoarelor fapte:
a) scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, cu excepţia celor aflate în zonele de dezvoltare durabilă, pentru alte obiective decât cele prevăzute la art. 27 alin. (1);
b) scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate fără acordul administratorului sau, după caz, al custodelui, emis potrivit prevederilor art. 27 alin.
c) desfăşurarea de activităţi în perimetrele ariilor naturale protejate sau în vecinătatea acestora, ce pot să genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice şi habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, în lipsa actelor de reglementare specifice;
d) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) şi (2);
e) vânarea speciilor de păsări prevăzute în anexa nr. 5 C în perioadele de reproducere şi creştere a puilor;
f) vânarea speciilor de păsări migratoare prevăzute în anexa nr. 5 C în perioada lor de reproducere sau pe parcursul rutei de întoarcere spre zonele de cuibărit;
g) capturarea sau uciderea speciilor de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 5 A, 5 B, 5 C, 5 D şi 5 E şi pentru cazurile în care se aplică derogări, conform prevederilor art. 38, prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B cu metodele sau mijloacele prevăzute în anexa nr. 6.
h) capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.
Constatarea şi cercetarea infracţiunilor se fac din oficiu, de către organele de urmărire penală, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.