Incidentul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca vicepreședintele american, Kamala Harris, să facă o vizită în Filipine, a relatat The Guardian.

Beijing-ul a comis „un act de război” făcând acest lucru, a declarat Gordon Guthrie Chang, autorul cărții ”The Coming Collapse of China” referindu-se la acest incident. ”Cred că (chinezii) au făcut asta în ajunul vizitei vicepreședintelui Harris, pentru a-i face viața dificilă”, a mai declarat el, potrivit Newsmax.

Este un act de război!

Chang a spus că, în timp ce unii consideră că „acesta nu este un incident major,  de fapt,  este vorba de un atac asupra unei nave filipineze. ”Este un act de război. Am văzut cum Statele Unite au trecut cu vederea astfel de incidente, în trecut, iar asta a încurajat China să acționeze în acest fel mai departe.

Da, chinezii sunt agresivi, dar noi le-am permis și am creat condițiile pentru război”, susține expertul american. El a subliniat că ”Filipine sunt extrem de importante și sunt situate strategic, astfel încât să servească intereselor vitale americane”.

Navele gărzii de coastă chineze au blocat și în trecut ambarcaţiuni filipineze

Navele gărzii de coastă chineze au blocat și în trecut ambarcaţiuni filipineze care livrau provizii forţelor filipineze în apele disputate, dar confiscarea obiectelor aflate în posesia armatei unei alte naţiuni reprezintă un gest fără precedent.

Incidentul readuce în prim-plan disputele teritoriale, mult mai vechi, de pe această cale navigabilă strategică, în care sunt implicate state precum China, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Resturi metalice ale unor lansări de rachete chinezeşti, unele dintre ele prezentând o parte din ceea ce pare a fi un steag chinezesc, au fost găsite în apele filipineze în cel puţin alte trei ocazii. Rachetele lansate în ultimele luni de la centrul de lansare spaţială Wenchang, de pe insula chineză Hainan, au transportat materiale de construcţie şi provizii pentru staţia spaţială chineză cu echipaj.

Manila așteaptă un raport oficial al anchetei

În ultimii ani, guvernul filipinez a depus mai multe proteste diplomatice împotriva Chinei din cauza unor astfel de acțiuni agresive în Marea Chinei de Sud, dar nu a anunțat ce măsuri va lua în urma acestui ultim incident. Autoritățile de la Manila așteaptă un raport oficial al anchetei, înainte de a depune un protest.

Insula Thitu, pe care filipinezii o numesc Pag-asa, găzduiește o comunitate de pescari și forțe filipineze și se află lângă Subi, unul dintre cele șapte recife disputate din regiunea off-shore pe care China le-a transformat în insule protejate de rachete, despre care oficialii americani susțin că seamănă cu niște baze militare avansate.

Filipine și alte țări mai mici aflate în regiunea în litigiu, susținute de Statele Unite și alte țări occidentale, au protestat ferm, avertizând asupra acțiunilor din ce în ce mai agresive ale Chinei pe calea navigabilă aglomerată.