Pentagonul a denunţat o manevră periculoasă din partea unui avion de vânătoare rus care a trecut „foarte, foarte aproape” de un avion al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii care survola Marea Neagră într-o misiune de recunoaştere de rutină. În timpul incidentului, care a avut loc luni, avionul rus Suhoi SU-27 a trecut în două rânduri la numai câţiva metri de aeronava americană EP-3 Aries, generând o postcombustie puternică, a anunţat Ministerul Apărării din SUA într-un comunicat de presă.
„Această interacţiune a fost considerată periculoasă din cauza faptului că SU-27 a trecut la viteză mare direct prin faţa aeronavei noastre, expunându-i pericolului pe piloţii noştri şi restul echipajulu”, se mai menţionează în comunicat. Într-o a doua interacţiune, avionul rus şi-a activat sistemul de postcombustie, ceea ce a provocat vibraţii puternice în cabina aparatului american.
„Nu au stabilit contactul prin radio şi s-au poziţionat foarte, foarte aproape (…) Nu există absolut niciun motiv care să justifice acest tip de comportament”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, într-o conferinţă de presă. Potrivit declaraţiilor lui Pahon, timp ce circa 25 de minute cât a durat interacţiunea, ruşii ”au pus în pericol” militarii americani care survolau ”spaţiul aerian internaţional” şi care efectuau o misiune de rutină.
Conform Agerpres, este pentru a doua oară în acest an când are loc un astfel de incident. La 29 ianuarie, un avion de vânătoare rus a interceptat un aparat american de tip EP-3 care opera tot în regiunea Mării Negre, acţiune calificată de Departamentul de Stat al SUA drept „cel mai recent exemplu de lipsă de respect faţă de acordurile internaţionale din partea armatei ruse”.
De asemenea, așa cum Capital a relatat ieri, echipajul multinaţional de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exerciţiul aliat „Trident Juncture-18″, îşi făcea tocmai o fotografie de grup pe puntea vasului, în largul Norvegiei, când un Tupolev-142 a apărut la tribord, relatează portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.
„Acesta este un avion de patrulare maritimă pe distanţe lungi”, a explicat marina americană după acest episod, produs la 2 noiembrie, dar despre care s-a aflat abia sâmbătă. „Nu este prima dată când vedem unul, dar este pentru prima oară când l-am văzut cu ochiul liber”, a declarat un responsabil american, referindu-se la avionul rusesc.
Potrivit Radio Svoboda, este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când un Tu-142 s-a apropiat la o distanţă atât de mică de o navă amiral (străină).
Citește și: Provocare rusă: Un avion de luptă s-a autoinvitat la cel mai amplu exerciţiu militar NATO