Managerii societatilor comerciale apreciaza o scadere a activitatilor din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si serviciile si o scadere moderata in sectorul de constructii, pentru perioada martie – mai, in raport cu cele trei luni anterioare.

Industria prelucratoare

In cadrul unei anchete de conjunctura din luna martie 2009, realizata de Institutul National de Statistica (INS), potrivit opiniei a 30% dintre managerii din industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -19%).

Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa.

Tot o tendinta descendenta se estimeaza de catre manageri si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -30% pe total industrie prelucratoare (-42% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariati şi peste).

In unele ramuri va fi o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total:
 * metalurgie
 * prelucrarea lemnului si produselor din lemn (exclusiv mobila)
 * masini, utilaje si echipamente (solduri conjuncturale -71%, -50% si respectiv -48%)
 
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni, conform a 67% din opiniile exprimate.

Constructiile

Conform estimarilor din luna martie 2009, odata cu iesirea din sezonul rece, se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -12%).

Se prognozeaza, de asemenea si o reducere mai putin accentuata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural –14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Managerii estimeaza o usoara crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Comertul cu amanuntul

Managerii intervievati in luna martie 2009, din sectorul  de comert cu amanuntul, au estimat o  tendinta de scadere a activitatii economice in urmatoarele trei luni, dar de intensitate mai mica fata de perioada anterioara.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de -16%  in martie, fata de -35% inregistrat in februarie 2009.

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie de relativa stabilitate (sold conjunctural -1%).

Aceasta revenire se datoreaza factorului sezonier, specific perioadei premergatoare sarbatorilor Pascale. Corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de stabilitate (sold conjunctural -3%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -2%).

Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43%).

Serviciile

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -21%).

Conform estimarilor din luna martie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate, 54% din opiniile exprimate.

In sectorul de servicii se estimeaza pentru următoarele trei luni o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%).

Aceasta tendinta de scadere este data in special de intreprinderile mari (250-499 salariati) si cele foarte mari (500 salariati si peste).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).


 * Praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale:
– pana la ± 5% relativa stabilitate
– de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata
– de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere
– peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata