Încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugerează că îngrijorările cu privire la criza din Ucraina şi impactul sancţiunilor împotriva Rusiei îşi fac resimţite efectele în Consiliile de Administraţie ale firmele din cea mai mare economie europeană, transmit Bloomberg şi Reuters.
Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o scădere peste aşteptări, până la 104,7 puncte în septembrie, de la 106,3 puncte în august, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o scădere până la 105,8 puncte. Este cel mai scăzut nivel din aprilie 2013. Companiile germane se tem că economia germană va fi afectată de criza din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei.
În toate sectoarele economiei se înregistrează o înrăutăţire a încrederii, avertizează Ifo. Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.
'Creşterea tensiunilor geopolitice şi slăbiciunile înregistrate pe pieţele emergente, inclusiv China, afectează încrederea mediului de afaceri. Cel puţin pentru BCE, datele Ifo sunt o veste bună, deoarece ar trebui să oprească protestele Berlinului faţă de programul de achiziţii de active', a apreciat economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa, în Frankfurt.
Economia Germaniei rămâne robustă, a estimat luni Bundesbank, care se aşteaptă la o evoluţie pozitivă până la sfârşitul anului, în pofida încetinirii de până acum. În raportul dedicat lunii septembrie, Banca Centrală a Germaniei a anunţat o creştere a producţiei industriale în iulie, dar a avertizat că în august situaţia ar putea fi diferită deoarece au fost mai multe zile libere.
'Perspectivele economice pentru Germania au devenit mai sumbre de la mijlocul acestui an, din cauza tensiunilor geopolitice', avertizează Bundesbank, cu referire la conflictul din Ucraina care afectează deja încrederea mediului de afaceri în cea mai mare economie europeană.
PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie neaşteptată în trimestrul al doilea, prima din ultimele 12 luni, ceea ce ridică noi semne de întrebare cu privire la relansarea economiei europene.
Oficiul Federal de Statistică a anunţat, luna trecută, că în perioada aprilie-iunie 2014 economia germană a scăzut cu 0,2% comparativ cu primul trimestru. Contribuţia negativă a comerţului exterior, care în mod tradiţional este motorul de creştere al economiei germane şi al investiţiilor, în special cele din sectorul construcţiilor, este de vină pentru scăderea PIB-ului, a precizat Destatis.AGERPRES