Încrederea consumatorilor din SUA a crescut în noiembrie

Încrederea consumatorilor din SUA a crescut în noiembrie. În ciuda anticipărilor persistente ale unei posibile recesiuni în anul următor, încrederea consumatorilor din Statele Unite ale Americii (SUA) a înregistrat o creștere în luna noiembrie.

Informațiile au fost scoase la iveală în urma unui sondaj publicat marți de Conference Board.

Deși gospodăriile continuă să se aștepte la o perioadă economică mai dificilă, indicele de încredere a consumatorilor a înregistrat o revenire semnificativă, depășind așteptările.

Potrivit datelor prezentate de Conference Board, indicele de încredere a consumatorilor a atins nivelul de 102,0 în această lună. El este în creștere față de 99,1 înregistrat în octombrie, care a fost revizuit în scădere.

Această creștere a contrazis prognozele economiștilor, care anticipau o scădere la 101,0, față de 102,6 raportat anterior.

Sondajul arată că, în ciuda temerilor cu privire la perspectivele economice, consumatorii americani își mențin încrederea în viitor. Această evoluție pozitivă în rândul consumatorilor a fost reflectată și în datele referitoare la cumpărăturile din weekendul de Ziua Recunoștinței.

Conform datelor publicate marți de Federația Națională de Retail (NRF), peste 200 de milioane de cumpărători au beneficiat de promoții atât:

  • în magazine
  • cât și online în timpul weekendului de Ziua Recunoștinței

Vânzările și numărul cumpărătorilor au depășit așteptările, subliniind astfel optimismul consumatorilor americani în ceea ce privește starea economiei.

SUA
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Economia americană se confruntă cu un risc real de „aterizare forțată”

Bill Ackman se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să reducă dobânzile încă din primul trimestru al anului viitor.

Fed trebuie să reducă ratele dobânzilor în curând pentru a evita o încetinire bruscă a economiei americane, a declarat investitorul miliardar la emisiunea „The David Rubenstein Show” de la Bloomberg: Peer-to-Peer Conversations”.

„Cred că există riscul unei aterizări bruște dacă Fed nu începe să reducă ratele destul de curând”, a declarat Ackman, fondatorul fondului de hedging Pershing Square, cu active administrate în valoare de 16 miliarde de dolari.

Fed a majorat ratele dobânzilor de 11 ori din martie 2022, în încercarea de a tempera inflația în creștere. Inflația a atins o creștere de 3,2% în octombrie, comparativ cu octombrie 2022. Aceasta este încă peste ținta de inflație de 2% a Fed.

Rata țintă a ratei fondurilor Fed se situează în prezent între 5,25% și 5,5%, ceea ce este „foarte ridicat” atunci când inflația tinde sub 3%, i-a spus Ackman lui Rubenstein, cofondator și copreședinte la gigantul de capital privat Carlyle Group.

„Ceea ce se întâmplă este că rata reală a dobânzii, care este cea care are impact asupra economiei, continuă să crească pe măsură ce inflația scade”, a adăugat Ackman.

Ratele mai mari ale dobânzilor reduc cheltuielile și controlează creșterea prețurilor. De asemenea, acestea reduc investițiile întreprinderilor, ceea ce încetinește economia, scrie Business Insider.

Deși acest lucru este de dorit într-o economie care funcționează prea repede, există îngrijorări cu privire la o încetinire prea mare a acesteia. Ea vine pe fondul incertitudinilor macroeconomice. Aici intră și:

  • consecințele războiului dintre Israel și Hamas
  • consecințele economiei chinezești în scădere

O analiză a Deutsche Bank de săptămâna trecută a arătat că, pentru prima dată din ianuarie 2021, există mai multe bănci centrale care reduc ratele decât cele care le cresc.

În timp ce marile bănci centrale, cum ar fi Fed și Banca Centrală Europeană, mențin dobânzile la un nivel stabil în acest moment, există pariuri că și acestea vor începe să majoreze dobânzile în lunile următoare.