Afectată puternic de recesiune, încrederea Directorilor Executivi în perspectivele mediului de afaceri a scăzut drastic, iar persoanele cu funcţii de conducere prevăd o revenire lentă si treptată pe parcursul următorilor trei ani, arată cel de-al doisprezecelea sondaj anual global realizat de PricewaterhouseCoopers la nivel de Directori Executivi.
Încrederea Directorilor Executivi a atins anul acesta cele mai scăzute cote din 2003, când PwC a început monitorizarea prognozelor acestora. La nivel global doar 21% dintre Directorii Executivi au afirmat că sunt foarte încrezători în creşterea veniturilor în următoarele 12 luni, faţă de 50% în sondajul de anul trecut. Mai mult de un sfert dintre Directorii Executivi şi-au exprimat pesimismul privind perspectivele pentru anul următor. Rezultatele sondajului au fost făcute publice la întrunirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia.
Perspectiva sumbră a Directorilor Executivi din toată lumea s-a accentuat şi în ceea ce priveşte dezvoltarea pe termen lung, prognozând o revenire lentă din criza. Doar 34% dintre respondenţi au afirmat că sunt foarte încrezători că vor înregistra o creştere a afacerii pe care o conduc pe parcursul următorilor trei ani, faţă de 42% în sondajul de anul trecut, când Directorii Executivi abia începuseră să realizeze impactul real al crizei financiare asupra economiei mondiale. Ilustrând schimbarea de perspectiva, încrederea Directorilor Executivi a scăzut pe parcursul sondajului, pe măsură ce apăreau noi informaţii economice negative.
Conform sondajului, pesimismul predomină în toate regiunile geografice, sectoarele de activitate şi la toate nivelele de dezvoltare economică. Doar 15% dintre Directorii Executivi din America de Nord şi 15% din cei din Europa de Vest şi-au exprimat încrederea în perspectivele de dezvoltare pentru următoarele 12 luni, faţă de 21% din Directorii Executivi din economiile emergente din Europa Centrală şi de Est, 31% din regiunea Asia Pacific şi respectiv 21% din America Latină.
„Gravitatea şi durata recesiunii sunt dificil de anticipat, iar Directorii Executivi încearcă să realizeze un echilibru între gestionarea dificultăţilor din timpul crizei şi pregătirea permanentă pentru revenirea economică. Perspectivele lor de redresare sunt cu adevărat interdependente.”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PricewaterhouseCoopers România.
Impactul recesiunii asupra celor mai importante economii de pe glob, aspect menţionat de 85% dintre respondenţii din întreaga lume, a continuat să reprezinte principalul motiv de preocupare al Directorilor Executivi de companie şi a constituit – între motivele de îngrijorare ale celor intervievaţi – singurul factor de risc care s-a amplificat.
Alţi factori de risc majori au inclus tulburările de pe pieţele de capital, menţionate de 72% dintre respondenţi, suprareglementarea – 55%, costurile energiei – 50%, şi disponibilitatea profesioniştilor talentaţi pentru posturi-cheie – 46%.
Directorii Executivi se aşteaptă la un impact extins al crizei bancare mondiale asupra mediului de afaceri, asupra companiilor din toate regiunile geografice şi din toate sectoarele de activitate. Aproape 70% dintre Directorii Executivi au afirmat că firmele lor vor fi afectate de criza financiară.
Dintre aceştia, aproape 80% au afirmat că se confruntă cu costuri de finanţare mai mari, iar din acest motiv aproape 70% dintre respondenţi îşi vor amâna investiţiile planificate. Companiile din sectorul bancar, al utilităţilor, din construcţii, industria de divertisment şi industria constructoare de maşini vor fi cel mai probabil afectate, consideră Directorii Executivi.
Acei Directori Executivi ale căror companii anticipau creşterea afacerii pe care o conduc au afirmat că o vor finanţa în principal prin lichidităţile generate de companie, recurgând apoi la împrumuturi si la pieţele de capital.
În ciuda severităţii condiţiilor economice actuale, Directorii Executivi continuă să fie preocupaţi de nevoile pe termen lung ale companiilor. Accesul la profesionişti talentaţi pentru posturi-cheie rămâne o preocupare vitală, doar 26% răspunzând că intenţionează să reducă numărul de angajaţi în anul viitor, în timp ce 35% au de gând să menţină numărul de angajaţi la acelaşi nivel.
Mai mult, 72% dintre Directorii Executivi anticipează o intensificare a presiunii asupra resurselor naturale pe viitor. Respondenţii au afirmat că dependenţa de energia bazată pe carburanţi fosili, menţionată de 61% dintre aceştia, schimbările climatice – 56%, suprapopularea – 55%, şi resursele insuficiente de apă potabilă – 50%, vor afecta succesul pe termen lung.
Aproximativ 75% dintre respondenţi au afirmat că reacţionează deja la aceste probleme, dezvoltând noi produse şi servicii şi adaptându-şi activităţile. Mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca aceste investiţii să se dovedească profitabile în următoarele 12 luni.
Sursa: PwC