Inflația din zona euro ridică din ce în ce mai multe semnale de alarmă, în contextul în care livrările limitate de energie împing regiunea mai aproape de o recesiune. Astfel, încrederea economică în zona euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni.
Inflația bate record după record. Încrederea economică în zona euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni
Mai precis, informațiile publicate marți, 30 august, arată că indicatorul economic al Comisiei Europene a scăzut la 97,6 în august, comparativ cu 99 în luna precedentă.
Scăderea încrederii economice se simte şi în industrie şi servicii, deoarece penuria de energie pune în pericol producţia, creşte preţurile şi reduce cererea, conform bloomberg.com
Analiștii se așteptau la o scădere la 98
De asemenea, gospodăriile sunt mai pesimiste cu privire la viitor decât au fost în timpul pandemiei, chiar dacă sentimentul consumatorilor a revenit în mod neașteptat în august de la un minim record.
Având în vedere că activitatea din sectorul privat a scăzut pentru a doua lună la rând, unii analiști spun că regiunea este deja în recesiune. Declinul este determinat în mare parte de industria prelucrătoare, care este cea mai expusă scăderii livrărilor de gaze naturale din Rusia. Germania, cea mai mare economie a Europei, este deosebit de afectată.
Criza energetică stimulează inflaţia în continuare. Se aşteaptă ca datele din zona euro, care urmează să fie anunţate miercuri, să reflecte încă un record istoric al creşterii preţurilor în luna august.
Acest lucru a determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze ratele dobânzilor cu încă jumătate de punct la reuniunea de săptămâna viitoare, unii oficiali susţinând o creştere şi mai abruptă.
Prețurile energiei au scăzut în Europa
UE pregătește măsuri de urgență pentru a reduce prețul energiei electrice prin separarea acesteia de costul tot mai mare al gazului, în timp ce Shell avertizează că această criză energetică ar putea dura ani de zile, iar companiile de utilități apelează la sprijinul statului.
În cursul zilei de marți, prețul energiei electrice a scăzut în Europa, după ce au apărut informațiile legate cu privire la accelerarea eforturilor de atenuare a acestei crize care poate provoca oricând o recesiune.
Contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26 de procente în Germania, în timp ce prețul gazelor naturale a înregistrat o scădere de 11 procente în Țările de Jos.
În contextul în care statele membre au intensificat presiunea pentru acțiune, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxelles-ul lucrează la o „intervenție de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței energiei electrice – care ar putea permite ca energia regenerabilă mai ieftină să contribuie la stabilirea prețurilor la electricitate.
„În prezent, gazul domină prețul de pe piața energiei electrice … cu aceste prețuri exorbitante, va trebui să decuplați”, a declarat Ursula von der Leyen luni, la Berlin.