Încrederea în economia globală, în cădere liberă
Măsurarea încrederii consumatorilor în economie este esențială pentru înțelegerea forței economice actuale și a modului în care este de așteptat ca aceștia să acționeze în viitor. Încrederea consumatorilor este, de fapt, un indicator statistic, calculat în diverse țări, de diverse organizații. Acest indicator este asociat unui anumit comportament în ceea ce privește consumul și economisirile.
Deci, cum văd oamenii din întreaga lume economia globală? Potrivit VisualCapitalist, această statistică folosește datele colectate în perioada 20 octombrie – 3 noiembrie 2023 de Ipsos. A fost evidențiat pentru prima dată ca parte a seriei de prognoze globale 2024.
Ce țări se declară încrezătoare în economia globală din 2024
În 2024, aproximativ 50% dintre adulții intervievați au afirmat că sunt încrezători că economia globală va fi mai puternică decât în 2023. Cu toate acestea, defalcarea răspunsurilor, în funcție de țară, arată o mare diferență între răspunsuri.
Iată procentul respondenților care au fost de acord cu următoarea afirmație: „Economia globală va fi mai puternică în 2024 decât a fost în 2023”. Trebuie remarcată modificarea punctelor procentuale (p.p.) în comparație răspunsul dat la aceeași întrebare, în urmă cu un an.
Țara Procentul celor care au fost de acord
🇮🇳 India 85% +12 p.p.
🇮🇩 Indonezia 82% +14 p.p.
🇨🇳 China 82% +4 p.p.
🇵🇭 Filipine 74% N/A
🇹🇭 Thailanda 68% +4 p.p.
🇲🇾 Malaezia 62% +8 p.p.
🇲🇽 Mexic 62% +6 p.p.
🇧🇷 Brazilia 60% -13 p.p.
🇸🇬 Singapore 59% +4 p.p.
🇵🇱 Polonia 56% +20 p.p.
Media globală 50% +4 p.p.
Disparitățile regionale devin evidente
După cum se poate vedea, India, Indonezia și China au fost țările în care oamenii au afirmat că cred în perspectivele economice bune pentru 2024. 85% dintre respondenții indieni au fost de acord că economia globală va fi mai puternică în 2024, decât în 2023, în timp ce 82% dintre respondenții chinezi și indonezieni au avut o părere similară.
De asemenea, disparitățile regionale devin evidente, țările asiatice fiind printre primele cinci țări cu cea mai mare încredere, ocupând primele șapte locuri din top 10. De fapt, Coreea de Sud și Japonia au fost singurele țări asiatice chestionate în care oamenii nu se simt încrezători, respondenții japonezi fiind cei mai puțin încrezători (30%), sud-coreenii fiind la egalitate, pe locul doi (33%).
Europenii, cei mai puțin încrezători
Țările din America de Sud au avut un răspuns variat, de la Brazilia, cu un nivel maxim de 60% care cred că 2024 va fi un an mai puternic decât 2023, până la Chile, cu doar 51%. Țările din America de Nord sunt, de asemenea împărțite, Mexicul simțindu-se mai încrezător, iar Canada simțindu-se mai puțin încrezătoare.
În Europa, oamenii nu se simt prea încrezători în ceea ce privește economia globală în 2024. Doar în Polonia 56% dintre respondenți au fost de acord că anul acesta va fi mai bun decât cel precedent, în timp ce economii majore precum Germania (40%), Italia (40%) și Franța (33%) s-au situat abia spre sfârșitul acestei liste. În România, 45% dintre cei chestionați cred că economia globală va fi mai puternică în acest an.
La finele anului trecut, Goldman Sachs anticipa că economia globală va depăși așteptările în anul 2024, situație determinată de creșterea puternică a veniturilor și de încrederea că cea mai gravă majorare a ratelor dobânzii se va încheia.
Goldman Sachs a estimat că economia mondială va crește cu 2,6% în acest an
Banca de investiții estima că economia mondială va crește cu 2,6% în acest an, în medie anuală, peste prognoza de 2,1% estimată de economiștii chestionați de Bloomberg. De asemenea, este de așteptat ca SUA să depășească din nou alte piețe dezvoltate, cu o creștere estimată de 2,1%, sublinia Goldman Sachs.
În plus, potrivit băncii de investiții, cele mai mari obstacole cauzate de politicile de înăsprire monetară și fiscală vor deveni amintire. Pentru a reduce creșterea inflației, Rezerva Federală a Statelor Unite și-a început campania agresivă de creștere a ratelor în martie 2022, pe măsură ce inflația a urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Goldman Sachs sublinia că e puțin probabil ca factorii de decizie de pe piețele dezvoltate să reducă ratele dobânzilor, înainte de a doua jumătate a anului 2024, cu excepția cazului în care creșterea economică va fi mai slabă decât se estimase.