Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel de după 2011

Încrederea în economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări la finele anului trecut, după ce Banca Centrală Europeană şi-a extins programul de stimulente, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, în luna decembrie 2016, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 107,8 puncte, de la 106,6 puncte în noiembrie, şi a atins cel mai ridicat nivel de după luna martie 2011. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care mizau pe o uşoară creştere până la 106,8 puncte. 

Toate componentele ESI au înregistrat creşteri în luna decembrie, în special încrederea în industrie care a crescut cu 1,2 puncte până la 0,1 puncte, de la minus 1,1 puncte în luna noiembrie. De asemenea, sentimentul în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a crescut până la 12,9 puncte în decembrie de la 12,2 puncte în noiembrie, peste estimările analiştilor. Încrederea în economie a crescut în majoritatea statelor membre, cu excepţia Italiei unde a stagnat şi a Spaniei unde a scăzut. 

"În industrie, vedem o revenire solidă, atât în Germania, unde mai mulţi indicatori au crescut, cât şi ţările de la periferie" a declarat Daniel Hartmann, economist la banca elveţiană Bantleon Bank. Potrivit acestuia, chiar dacă scumpirea petrolului ar putea afecta economia, contextul economic mondial este pozitiv şi în plus există efecte pozitive de pe urma politicii monetare. 

Creşterea încrederii în economie se adaugă altor date care sugerează că economia zonei euro a accelerat în ultimele luni ale lui 2016. Numeroşi economişti estimează că economia zonei euro a înregistrat în trimestrul patru o creştere de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,3% în trimestrul al treilea.

AGERPRES