Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna august, în pofida turbulenţelor de pe piaţa bursieră din China şi a incertitudinii politice din Grecia, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.
Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, în luna august 2015, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 104,2 puncte, de la 104 puncte în luna iulie, în condiţiile în care încrederea a crescut în toate sectoarele exceptând industria. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor, care mizau pe o uşoară scădere până la 103,8 puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut uşor cu 0,4 puncte, până la 107 puncte.
"Îmbunătăţirea încrederii în zona euro a rezultat ca urmare a contracarării scăderii încrederii în industrie de îmbunătăţirile din alte sectoare (construcţii, servici şi, în special, comerţul cu amănuntul) şi creşterii încrederii consumatorilor", a informat Comisia Europeană.
În rândul marilor economii din zona euro, încrederea în economia s-a îmbunătăţit în Franţa (+0,9 puncte) şi Spania (+1,7 puncte), dar a scăzut în Germania (-0,2 puncte), Olanda (-0,3 puncte) şi în Italia (-0,6 puncte).
Datele Comisiei Europene arată că negocierile Greciei cu partenerii din zona euro pentru un nou program de asistenţă nu par să fie afectat prea mult încrederea în economie. În plus, ultima săptămână a fost una marcată de turbulenţe pe pieţele bursiere mondiale, îngrijorate de riscul unei aterizări dure a economiei chineze, a doua mare economie a lumii după SUA.
Turbulenţele de pe pieţele bursiere au crescut speculaţiile că Banca Centrală Europeană va fi nevoit să majoreze stimulentele monetare pentru a proteja ţinta de inflaţie. Peter Praet, membru în boardul executiv al BCE, a spus că nu trebuie să existe îndoieli că responsabilii BCE vor lua măsuri dacă va fi nevoie. AGERPRES