Potrivit unor date publicate luni de Comisia Europeană, încrederea consumatorilor din zona euro s-a îmbunătățit și a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an.
Încrederea consumatorilor din zona euro a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimul an, într-un semn de rezistență și de creștere a speranței că regiunea poate evita recesiunea în acest an.
Un indicator al încrederii compilat de Comisia Europeană a crescut la -19 în februarie, de la -20,7 în ianuarie, potrivit unui comunicat publicat luni. Această valoare este în concordanță cu cea a economiștilor chestionați de Bloomberg.
În UE, indicele a urcat cu 1,5 puncte, ajungând la minus 20,6 puncte, în februarie.
O iarnă neașteptat de blândă va ajuta, probabil, zona euro, formată din 20 de țări, să evite o încetinire economică, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.
Perspectivele se îmbunătățesc, iar inflația scade
De asemenea, perspectivele se îmbunătățesc datorită încetinirii inflației, deși Banca Centrală Europeană rămâne precaută cu privire la presiunile subiacente asupra prețurilor și continuă să majoreze ratele dobânzilor.
În ianuarie, încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni, pe fondul sporirii optimismului în toate sectoarele, în timp ce aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor şi al companiilor au scăzut.
Potrivit datelor publicate recent de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut la 99,9 puncte în ianuarie, de la 97,1 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel al indicelui din iunie 2022, transmite Bloomberg.
Sporirea optimismului scoate în evidenţă aşteptările că previzionata scădere a activităţii economice în cele 20 de ţări din zona euro, dacă va avea loc, va fi de mică amploare, în pofida preţului ridicat al energiei şi al efectelor războiului din Ucraina.
Zona euro se pregătește pentru o eră a pierderilor băncilor centrale
Băncile centrale din zona euro vor face publice în următoarele săptămâni primele pierderi semnificative rezultate în urma unui deceniu de tipărire de bani, ceea ce va anunța o nouă eră de control și perspectiva salvării contribuabililor.
Atunci când Banca Centrală Europeană va dezvălui joi rezultatele anuale, se așteaptă ca oficialii să avertizeze cu privire la pierderi mari în acest an și anul viitor în întreaga regiune, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor vor duce la creșterea costurilor de administrare a depozitelor constituite prin relaxarea cantitativă.