Astfel, încrederea fondurilor de investiții active în Europa Centrală s-a deteriorat în perioada aprilie – octombrie în cel mai accelerat ritm înregistrat de la lansarea raportului semestrial Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, în 2003.
Potrivit Deloitte, încrederea investitorilor a crescut susținut în ultimii doi ani până la un vârf post-criză în luna aprilie. Ulterior, temerile privind o posibilă dublă recesiune și viitorul incert al zonei euro, alături de încetinirea creșterii din Polonia, Cehia și Slovacia au afectat optimismul mediului de investiții, coborându-l la unul dintre cele mai scăzute nivele de la lansarea studiului.
„Când investitorii își pierd încrederea, economiile și afacerile suferă. Am asistat la o schimbare abruptă și decisivă a încrederii, în ultimele șase luni. Acest lucru sugerează că evenimentele din 2008 sunt încă proaspete în memoria multor investitori și că orice redresare ar fi avut loc, în ultimii doi ani, a fost extrem de fragilă”, spune Garret Byrne, Partener Deloitte și liderul echipei M&A Transaction Services.
Totodată, potrivit lui Hein van Dam, Partener Coordonator Financial Advisory Services, Deloitte Balcani, industria de private equity dispune de un capital semnificativ ce trebuie plasat.
Cu toate acestea, este de așteptat ca investițiile să devină mai prudente atât în ceea ce privește evaluarea obiectivelor, cât și caracterul ciclic al industriilor în care acestea operează.
66% dintre investitori se așteaptă la înrăutățirea mediului economic
Printre concluziile principale ale ediției actuale se află și faptul că majoritatea respondenților (66%) se așteaptă la înrăutățirea mediului economic per ansamblu, comparativ cu numai 10%, în urmă cu șase luni.
De asemenea, 50% dintre ei preconizează o încetinire semnificativă a activității, iar 45% spun că nu se așteaptă la schimbare, față de un procent de 67% care mizau pe o creștere, în octombrie 2010.
Respondenții consideră că eficiența investițiilor lor financiare nu se va schimba, în contextul în care așteptările privind creșterea și randamentul se mențin la un nivel scăzut. ”În pofida perspectivei de ansamblu și a acestor condiții de piață, investitorii intenționează să realizeze în continuare investiții care pot fi dezvoltate într-un viitor economic mai sănătos. Astfel, 76% dintre respondenți spun că vor cumpăra mai mult decât vor vinde de acum și până în primăvară”, adaugă Garret Byrne.
Deloitte furnizează servicii clienților din sectorul public și privat în domenii profesionale precum: audit, taxe, consultanță, consultanță financiară.
Încrederea investitorilor, afectată de temerile privind o dublă recesiune
15 noiembrie 2011, 11:17
Ultima modificare în 15 noiembrie 2011, 13:17
Temerile privind o dublă recesiune și provocările din zona euro au deteriorat substanțial încrederea investitorilor. „Asistăm la cea mai accentuată scădere a nivelului de încredere de până acum”, spune un partener Deloitte
Etichete: deloitte,
investitori,
studiu
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Traian Băsescu: Băncile au prins guvernele la colţ, le execută fără milă
- În şapte luni, România a importat cartofi în valoare de peste 22 milioane euro
- TINERI ANTREPRENORI: Primul business, din pasiune pentru copii
- Francois-Melchior de Polignac: „Carrefour va fi din nou numărul unu în România”
- Iată noul model Dacia care va fi lansat la primăvară!
- UniCredit a afişat pierderi de 10,6 mld. euro în trimestrul III, din cauza expunerii în Kazahstan şi Ucraina
- Cine va salva băncile europene? Cu siguranţă nu Warren Buffett. Nu acum
- Scenariu de coșmar de la Financial Times: Noua drahmă să fie emisă de nemți
- Şeful băncii centrale poloneze cere un plan de apărare în faţa crizei
- Zona euro are de traversat un drum cu obstacole pentru a scăpa de criză