Fondurile de investiţii au reînceput să caute oportunităţile din regiunea centrală şi estică a Europei, iar valoarea tranzacţiilor din perioada următoare este aşteptată să crească. România însă este ţinută pe loc de politicieni. Deşi problemele economiilor din zona centrală şi de est a Europei sunt departe de a se fi încheiat, investitorii par să fie tot mai puţin îngrijoraţi faţă de viitorul acestei regiuni. Cel puţin aşa reiese din ultimul Deloitte Central Europ
Fondurile de investiţii au reînceput să caute oportunităţile din regiunea centrală şi estică a Europei, iar valoarea tranzacţiilor din perioada următoare este aşteptată să crească. România însă este ţinută pe loc de politicieni.
Deşi problemele economiilor din zona centrală şi de est a Europei sunt departe de a se fi încheiat, investitorii par să fie tot mai puţin îngrijoraţi faţă de viitorul acestei regiuni. Cel puţin aşa reiese din ultimul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, ajuns la a 15-a ediţie.
Indicele de încredere stabilit de Deloitte în urma interogării principalilor reprezentanţi ai investiţiilor private equity a urcat până la o cotă de aproape trei ori mai mare faţă de minimul înregistrat în octombrie 2008, respectiv 140 de puncte faţă de 48 de puncte. Cota reprezintă nivelul de încredere a reprezentanţilor industriei faţă de economiile din regiune în următoarea perioadă (şase luni, începând cu luna aprilie). Trebuie menţionat că studiul a fost efectuat înainte de declanşarea crizei din Grecia, situaţie care ar putea modifica parţial răspunsurile respondenţilor.
Investitorii caută oportunităţi
„La nivel global, economiile au datorii mari care ar putea întâzia creşterea“, spune Garret Byrne, partener al M&A Transaction Service Leader Central Europe. Totuşi, datele de până acum „ne dau impresia că piaţa de private equity a redevenit activă, cu un risc mult redus al scăderilor bruşte ale valorii investiţiilor“, adaugă acesta. O diferenţă care se menţine indiferent de criza din Grecia este cea a activităţii investitorilor. Dacă în urmă cu 18 luni 55% din respondenţi au declarat că principala preocupare este cea a urmăririi portofoliului, în prezent, 74% sunt concentraţi asupra oportunităţilor care apar. De asemenea, 65% se aşteaptă ca activitatea investiţională să crească în următoarea perioadă, spre diferenţă de finele lui 2008, când doar 8% credeau în creştere.
Una dintre cele mai importante tranzacţii de acest tip încheiată în România este achiziţia a 80% din Centrul Medical Unirea de către fondul Advent International Corporation contra unei sume de 40 milioane euro. De asemenea, Axxess Capital, prin Balkan Accession Fund, a achiziţionat 40% din Noriel Group, producător şi distribuitor de jocuri din România, pentru şapte milioane euro. O altă tranzacţie importantă a avut loc în noiembrie anul trecut, când Enterprise Investors a cumpărat lanţul de supermarketuri Profi Rom Food Group contra a 66 milioane euro, operaţiune încă în desfăşurare.
Veştile bune se opresc însă aici. Chiar dacă regiunea este în continuare atractivă pentru fondurile de investiţii, România are ceva mai multe probleme. Conform unui studiu al Camerei de Comerţ a Germaniei, prezentat de firma de consultanţă Ensight România, lipsa de predictibilitate a deciziilor publice este una dintre cele mai mari probleme ale ţării noastre. „Este necesară restructurarea şi transformarea administraţiei publice, trebuie redusă influenţa politicului asupra administraţiei publice, iar sistemul de taxe este prea complex şi complicat“, a declarat Roland Teufell, partener al Ensight România, care a adăugat că, în prezent, cota unică este competitivă, dar trebuie completată de creştere economică. De altfel, valoarea investiţiilor străine din România s-a înjumătăţit în primul trimestru.